Kultura

Opuzenski školarci prvi u Hrvatskoj griju se toplinom Zemlje!

doboslavić i radijator by dnevnik.hr

Jedan od glavnih problema današnjice je kako smanjiti uporabu fosilnih goriva, a što više koristiti obnovljive izvore energije. Osnovna škola u Opuzenu prva u Hrvatskoj uvela je geotermalno grijanje, sustav koji za grijanje koristi toplinu iz dubine Zemlje.
Opuzenski školarci prvi u Hrvatskoj griju se toplinom Zemlje! Radijatore grije toplina iz dubine zemlje, a novi sustav već je izračunao uštedu i smanjenje štetnih plinova.
‘Ušteda emisije CO2, samo u ovih 14 dana, negdje preko 500 kilograma, Osim toga, ušteda je u odnosu na klasična goriva, ušteda je 40 do 50 posto’, rekao je za Dnevnik Nove TV ravnatelj škole Zlatko Sušan.
Toplina se crpi na dubini od 4 metra, a način rada sličan je hladnjaku.

‘Mi tu toplinsku energiju vadimo na način da šaljemo hladnu tekućinu kroz spirale i zavojnice u zemlji, kroz izmjenjivače u zemlji, a vraća nam se toplija tekućina. Znači, ako pošaljemo 5 stupnjeva, nama se vrati 8 ili 9 stupnjeva Celzijusevih’, objasnio je Ivica Pavleković, stručnjak za geotermalno grijanje.
Investicija, koja se financirala iz europskih fondova, isplativa je od 5 do 10 godina.
‘Naš sustav, koji smo primijenili u osnovnoj školi u Opuzenu, je oko milijun kuna uloženo’, rekla nam je
‘Imamo još jedan projekt u Osnovnoj školi Ston gdje se koristi energija sunca’, rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.
Školarci s juga Hrvatske tako od malih nogu uče u ekološkim izvorima energije.

 


Tekst: Ma.B. / www.dnevnik.hr
Foto: www.dnevnik.hr