Kultura

Održana jubilarna 20. Likovna kolonija

U organizaciji POU Ploče održana je jubilarna 20. Likovna kolonija, sporedna, ali izuzetno vrijedna i značajna djelatnost ustanove koja svake godine okuplja mnoštvo umjetnika i prijatelja umjetnosti.

Upravo je ta suradnja i zajedništvo najznačajniji doprinos razvoju slikarstva na području grada Ploča u posljednjih 20 godina, uz naravno značajnu kolekciju umjetnina nastalu darovanjem likovnih stvaralaca.

U sklopu kolonije otvorena je izložba slika rano preminulog umjenika, velikog prijatelja POU Ploče Anđelka Matića Uče.


Anđelko Matić rođen je u Trebižatu gdje je i živio. Za 50 godina njegova slikarstva ostvareno je više tisuća slika koje su rasute po cijelom svijetu. Radio je najčešće tehnikama ulja i akrilika. Motivi su mu portreti, mrtva priroda, a najomiljeniji su mu krajolici uz rijeku Trebižat. Izlagao je samostalno i skupno više puta.

Uz pločanske slikare (osobito ističemo gospodina Juru Jovicu kao glavnog inicijatora dosadašnjih kolonija i osobu koja je najzaslužnija za okupljanje autora) na koloniji su sudjelovali Nikša Erceg, Cvjetana Bazina Periša, Tonči Alač Dugi, Mirsada Mustapić, Živko Mustapić, Ante Dragobratović, Branka Đerek, Joško Čizmić, Dijana Jurin, Ivan Oberen, Jagoda Lasić, Jagoda Jakir, Josip Škerlj, Mišo Baričević, Franica Čerebić, Luca Đuroš, Mirica Dubčić, Nino Dubčić, Miro Stamatović, Vedran Grabovac, Edo Unković, Baldo Božović, Nena Gligor, Dragan Kordić, Zlata, Maca Lučić, Brenda Carley i Jean Perkins.

Koloniju je svakako uveličao dolazak dvaju poznatih likovnih kritičara, Tonka Karamana, prof.dr. povijesti i umjetnosti i Marina Ivanovića, prof. povijesti i umjetnosti.

Koloniju su posjetili gradonačelnik Krešimir Vejić i pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Marija Vučković.