Kultura Regija

Novi natječaji za solarnu energiju

HEP

Direktor distributivnog područja HEP Elektrojug ing. Ante Glavor potpisao je s predstavnicima devet jedinica lokalne uprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije Sporazum o suradnji i razmjeni energetskih podataka. Sporazum je potpisan u sklopu održavanja Prvih Energetskih dana najjužnije hrvatske županije a potpisali su ga načelnici općina: Luka Korda iz Konavala, Silvio Nardelli iz Župe dubrovačke, Vedran Antunica iz Stona, Ante Šeparović iz Blata, Lenko Salečić iz Smokvice, Tonko Gugić iz Vela Luke, Đivo Market iz općine Mljet te predstavnik općine Lastovo Ivo Čihoratić a Vinko Kapelina je sporazum potpisao kao gradonačelnik Korčule.
Dostavljanje podataka

Temeljem potpisanog sporazuma HEP će navedenim jedinicama lokalne uprave dostaviti podatke o potrošnji elektroenergije, a oni su temelj za skoru izradu akcijskih planova učinkovitogA gospodarenja energijom u svakoj od općina, ali i osnova valjanog planiranja budućeg utroška energije. Hrvatska elektroprivreda će ustupiti podatke o potrošnji elektroenergije po kućanstvima, te za javnu rasvjetu, a ti su sporazumi temelj izrade strategija raspolaganja energijom svake lokalne samouprave i bit će podloga stvaranju značajnih ušteda uz uporabu obnovljivih izvora energije.

Organizatori Energetskih dana u cilju podizanja razine svijesti i informiranja građana o značaju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije su regionalna razvojna agencija Dunea i Dubrovačko-neretvanska županija:


– Cilj je upoznati građane o mogućnosti sufinanciranja ugradnje obnovljivih izvora kroz natječaje koje županija već raspisuje, a Energetski dani su prvi značajni korak naše županije u sustavnoj štednji energije i provodit će se idućih godina. Za ovu županiju je energetska učinkovitost bitan segment rada te smo do sada već sufinacirali uporabu solarne energije u kućanstvima a uz još jedan takav natječaj ubrzo slijedi i onaj za obnovu fasada koje će efikasno štediti energiju.Naša regionalna agencija Dunea radi na četiri projekta energetske učinkovitosti od kojih posebno valja naglasiti korištenje geotermalne energije u Osnovnoj školi Opuzen te uporabu solarne energije u Osnovnoj školi Ston gdje će se instalirati solar s rotirajućim postoljem a višak proizvedene elektroenergije otkupljivat će HEP- rekao je otvarajući manifestraciju župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić.

Radionice za građane
Održavanje Energetskih dana je samo jedna od sedam utvrđenih mjera županijskog Plana energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji. Program je počeo u ponedjeljak, u Stonu, s Lokalnim energetskim forumom i Malom školom energetske učinkovitosti u OŠ ‘Ston’, a završava se u srijedu 2. travnja u Sveučilišnom kampusu. T

amo će se za građane održati četiri radionice: o geotermalnoj energiji, energetici i transportu, energetskom certificiranju i energetskoj obnovi te energetskim zadrugama.

 

Tekst: Ahmet Kalajdžić, www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.