Kultura

Nora Blažević svojim radom na temu kulturne baštine odnijela pobjedu na “Ritmu kulturizma”!

Studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i ove godine, već devete zaredom, organiziraju kulturno-turističku manifestaciju koja je već odavno nadišla granice grada i županije, a ovaj će put glavna tema biti vezana za kulturnu baštinu, pošto je Europska unija 2018. godinu proglasila „Europskom godinom kulturne baštine“.

Drugi dan Ritma kulturizma započeo je izlaganjem studentskih radova na temu kulturne baštine.

Žiri u sastavu profesora Vinka Bakije, profesora Tomislava Fabijanića i studentice Anđele Pirije danas nije imao lak zadatak.


No, u velikoj konkurenciji pobjedu je svojim radom „NA NERETVI VODI ‘LADNOJ: ŽENE U USMENIM PJESMAMA DOLINE NERETVE“, odnijela studentica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Nora Blažević.

”Za rad sam provela istraživanje u trajanju dva-tri mjeseca. Od malih nogu volim taj kraj i kulturnu baštinu svog kraja i htjela sam je prezentirati na najbolji način. Nagrada me iznenadila jer je u konkurenciji bilo kvalitetnih radova”, ispričala je Nora.

Program je započeo izlaganjem studentskih radova na temu kulturne baštine. Prvi od njih pod nazivom „ŽANROVSKA OBILJEŽJA I KNJIŽEVNE VRSTE U ZORANIĆEVIM PLANINAMA“ izložila je Eleonora Lovraković, studentica Odjela za kroatistiku i slavistiku.

Uslijedio je rad na temu „STANJE I PERSPEKTIVE RAZVOJA TURIZMA U DONJEM PONERETAVLJU“ kojeg je predstavio student Odjela za geografiju, Josip Šetka.

Student Marko Brkljača s Odjela za etnologiju i antropologiju Odjela za povijest predstavio je svoj rad na temu „NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA U NATJEČAJIMA NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE“, a za svoje izlaganje dobio je posebnu pohvalu žirija.

Uslijedila je zatim pobjednica Nora Blažević s već spomenutim radom s kojim je prisutne upoznala s običajima neretvanske doline, za za sam kraj studenti Odjela za ekonomiju Karmen Gregov i Dario Vištica zajednički su izložili svoj rad na temu „TURISTIČKA VALORIZACIJA GUSALA I GUSLARSKOG PJEVANJA“.

ritamkulturizma.com