Kultura

Noć muzeja: U petak svi u arheološki muzej Narona!

arheološki muzej narona u vidu by metkovic-news.com

Arheološki muzej Narona pripremio bogat program za ovogodišnju Noć muzeja

U petak, 30. siječnja, ljubitelji muzeja, povijesti i arheologije doći će na svoje uz program Noć muzeja u Naroni.

Program započinje u 18:00 sati prikazom 3D Narona – 3D modela kipova, u kojem je primijenjena nova tehnologija u muzejskoj praksi, i trajat će sve do 1:00 sat ujutro.


Predstavljanje 3D Narona posjetitelje će upoznati s projektom Digitalizacija arheološke zbirke i arhivske građe (DigitNarona), te postupkom izrade 3D modela kipova iz muzejskog postava. Izabrani modeli kipova će biti prikazani preko uređaja HOLO MiniCube.

18:00 – 22:00 – Igraonica Rimski carevi i carice iz Augusteuma Narone
Igraonica za djecu Rimski carevi i carice iz Augusteuma Narone – izlošci iz stalnog postava na kojoj će djeca, a i odrasli, saznati koji kipovi u stalnom postavu predstavljaju rimske careve i carice, kako su se zvali i tko je s kim bio u braku. Tijekom aktivnosti igrati će se MEMORY igra i spajati u parove izloške iz stalnog postava, te okrenuti Kotač sreće.

19:00 – 20:00 i 20:30 – 21:00 Vodstvo
Specijalno stručno vodstvo kroz stalni postav Rimljani – graditelji (tehnologije, izumi) izvesti će djelatnici ovog jedinstvenog in situ muzeja. Tijekom vodstva, uz pomoć izložaka i ostataka arhitekture, posjetitelji će saznati osnovne podake o tehnologijama i izumima koje su u graditeljstvu primjenjivali u antičkom Rimu.

22:00 – 24:00 Koncert DJ Kozma
Koncert Sounds & Loops by Kozma (Pandorina glazbena kutija, Metković) je zamišljen kao glazbena podloga predstavljanja 3DNarona. Koncept za glazbu, koja mora biti ugodna i nenametljiva te ne smije skrenuti pozornost sa eksponata već ih pratiti, sastoji se od dva dijela koja prate tradicionalnu i modernu stranu prezentacije. Prvi dio se naslanja na tradicionalnu stranu, s obzirom na vremešnost samih eksponata i podrijetlo koje vuku iz antike, drugi dio se naslanja na nove tehnologije koje se koriste u današnjoj suvremenoj muzeologiji.

Tekst i foto: www.metkovic-news.com