Kultura

NE PROPUSTITE 10 godina klape Bošket

24. studenog u Zagrebu će se u Novinarskom domu održati koncert povodom 10 godina od osnutka klape Bošket, pa ako vas put nanese u Zagreb ne propustite ovaj koncert. Cijena ulaznice će iznositi 7 eura, a uz klapu će nastupiti i gošće – ženska klapa Amorin. Razlog iz kojeg prenosimo ovu vijest leži u tome što je jedan od tenora u klapi naš Pločanin Toni Zekulić – Bubi.

Bošket je dalmatinska riječ za grm koji je služio kao mamac za hvatanje ptica pjevica, a upravo tako se jedna skupina „ptica pjevica“ 2013. godine u Zagrebu okupila na klapski bošket i osnovala istoimenu klapu. Iako su pretežno iz Dalmacije ili dalmatinskih korijena, preduvjet nije bio regionalna pripadnost – jedini kriterij bio je ljubav prema klapskom četveroglasnom muziciranju. Tako danas članovi dolaze iz raznih krajeva Lijepe naše – Pag, Ploče, Strmendolac, Požega, Omiš, Bjelovar, Brač. Umjetnički voditelj klape je Davor Capković.

Klapa je u periodu od 2016. do 2021. svake godine sudionik finala Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, gdje su osvojili ukupno 9 nagrada. Također vrijedi istaknuti i dvostruko osvajanje Festivala klapske pisme u Posušju, kao i 2. nagradu Festivala klapskih majstora u Trogiru 2019. godine. U 2022. godini ističu se apsolutna pobjeda (1. nagrada žirija i publike te ona za najboljeg basa) na 42. Susretu klapa u Skradinu., apsolutna pobjeda (1. nagrada žirija i publike ) na Festivalu klapa Perast te 2. mjesto na festivalu “Jelsa od versa”.


Uz mnogobrojne nastupe u Hrvatskoj, klapa je zabilježila i nastupe izvan granica Lijepe naše, od čega se mogu izdvojiti nastupi u Maleziji, Bugarskoj, Norveškoj i Azerbajdžanu.

No ono najbitnije ne stoji na klapskim policama s trofejima, a to je međusobna ljubav, predanost, zajednički rad i uživanje u druženju i sklapanju klapskih akorada – to je nešto što se mora čuti uvijek kad krene pjesma klape Bošket.

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.