Kultura

Naša škola dobila je svoju himnu!

himna škole by osnovna škola

Proces stvaranja himne naše škole počeo je u travnju prošle godine kada je učiteljica Ivana Pudar Pećar pokrenula Literarni natječaj „Himna naše škole“. U natječaju su sudjelovali svi zainteresirani učenici naše škole te je od 36 pristiglih radova izabrano 5 najuspješnijih. Autori pohvaljenih pjesama su učenici Marko Albanezi (2.a), Graciela Sršen (4.a), Petar Jelčić (5.b), Sara Kežić (7.a) i Magdalena Žderić (8.a).

Svrha literarnog natječaja bila je razviti osjećaje poštovanja i privrženosti Školi te produbiti pozitivni odnos učenika prema ustanovi u kojoj provedu pola svoga radnog dana. Cilj je također bio potaknuti učenike na kreativno literarno stvaranje te razviti njihov natjecateljski duh jer su najbolji radovi bili javno istaknuti i nagrađeni na svečanoj školskoj priredbi povodom obilježavanja Dana škole.

Krajnji cilj ovog natječaja bio je dobiti jedinstvenu himnu škole koja bi kasnije, u različitim prigodama, dostojno predstavljala našu školu.


Povjerenstvo za prosudbu detaljno je pregledalo sve radove i napravilo jedan tekst sastavljen od najprimjerenijih stihova koji su postali dijelom himne škole (u prilogu je tekst Himne). Članovi Povjerenstva za prosudbu bili su: ravnateljica Meri Glavinić, knjižničarka Javorka Musulin i učiteljice Ivana Pudar Pećar, Jelena Ćelić, Marina Burđelez, Mirjana Barbir, Vera Cvitanović i Marina Kovačević.

Ponosni smo što je u međuvremenu naša škola dobila i Glazbeni odjel te je već dokazani stručnjak u svom zanimanju, profesor Ivica Kaleb pristao uglazbiti tekst Himne. I ovom prigodom želimo zahvaliti prof. Kalebu što se odlučio upustiti u još jednu avanturu stvaranja novog glazbenog djela koje bi trebalo predstavljati naše učenike i školu još mnogo godina.

Učiteljica Helena Decovski sa školskim zborom je uvježbala izvedbu Himne te su je i snimili u studiju u Opuzenu. Nadamo se da ćete svi s radošću ubuduće slušati i pjevati himnu Škole i da će se ona što češće izvoditi na različitim priredbama, smotrama i natjecanjima u kojima će sudjelovati naši učenici i dostojno predstavljati našu školu.

 

Himna školi

Moja se škola skrila u uvali

Ko’ umorni galeb na morskoj obali

Danju od žamora i cike odzvanja

Noću se uz zvuke valova odmara

Pruža nam ruke od Baćine do Rogotina

Vuče nas sebi i ne da nam mira

REF; Kad muče nas dvojbe il’ teške brige

Prijatelji tu su i mudre knjige

Kraljica Neba i Zemlje neumorno štiti nas

Dok školom se ori veseli dječji glas

Vladimir Nazor ona se zove

U Pločama stoji uz Jadransko more

Boravi u njoj razreda dosta

Al’ voli primiti i novog gosta

Čitati i pisati u tebi učili smo znaj

Mudrošću svojom resiš neretvanski kraj

REF; Kad muče nas dvojbe il’ teške brige

Prijatelji tu su i mudre knjige

Kraljica Neba i Zemlje neumorno štiti nas x2

Dok školom se ori veseli dječji glas x3

Tekst i fotografije: os-vnazor-ploce.skole.hr