Kultura

NARODNA KNJIŽNICA: Promocija slikovnice “Ježincova škrapica” autorice Tonke Alujević

Promocija slikovnice “Ježincova škrapica” i susret s autoricom Tonkom Alujević, srijeda, 21. 11. 2018. u 18:30 h u Narodnoj knjižnici Ploče

O slikovnici: Ježincova škrapica je slikovnica za dicu i odrasle. Ona je hommage Branku Ćopiću i njegovoj Ježevoj kućici, u kojoj likovi nisu šumski nego morski, pa tako npr. nemamo lisicu Micu nego hobicu Vicu. Sva ta morska stvorenja govore dalmatinskin jezikon.i na kraju slikovnice se nalazi mali rječnik kako bi dica od malena učila i čuvala naše riči.

Ilustracije su napravljene tako da se fotografirala sjena likova prethodno iskrojenih od kartuna, koji u igri sa suncen na stini kraj mora, pričaju svoju priču. Autorica je na ovu ideju došla sićajući se ditinjstva i svoga tate koji bi, kad nije bilo letrike, iza šterike rukama stvara žive likove na zidu i pravi teatar sjena.


Tekst i ilustracija: Tonka Alujević Fotografija: Manja Buktenica Grafički dizajn naslovnice: Jakša Matošić

BILJEŠKA O AUTORICI:

Tonka Alujević, rođena je 1964. godine u Splitu, djetinjstvo provela u Hvaru, završila je umjetničku školu, studirala na Filozofskom fakultetu etnologiju i španjolski jezik. Niz godina radila je kao modni kreator i organizator modnih revija u diplomatskim krugovima. Izrađuje umjetničke mozaike od murano stakla, kamena i mramora za hotele, crkve i privatne objekte. Piše kolumne, scenarije, knjige, režira putopise i to uglavnom na čakavici. Dokumentarci kao što je ”Mediteranski krug”(avantura na motoru obalama Sredozemlja) i ”Pol oriha” (film o najmanjem brodu svijeta i nejgovoj pustolovini) emitirani su na HTV-u, France 3, TV5Monde i Tv Thalassa. Stalna je kolumnistica časopisa ”Otvoreno more” i ”Dobra kob”.

Objavljivala je u Slobodnoj Dalmaciji, ”Vjesniku”, ”Večernjem” i ”Jutarnjem listu” Autorica je i voditeljica televizijskog putopisnog projekta ”Nemiran duh”.

Objavila je knjige: Samo moru virujen (2006. godine), Pol oriha (2013. godine), Jubav u vrime kupusa  – monodrama koju izvodi sama autorica (2015. godine), Nadrealin (2015.godine), Jebenijana (2015. godine), Villa Kufer (2016. godine), Pasi, tiri i baline (2017. godine), Ježincova škrapica (na čakavski prepjevana i ilustrirana Ćopićeva Ježeva kućica čije šumsko okruženje i likovi postaju morski) 2018. godine.