Kultura

NAPUSTILA NAS JE ‘MALA S KAMENA’: Preminula je Vera Zima

Omiljena kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je jučer u Zagrebu u dobi od 67 godina.

Rođena je 1953. godine, kao Vjeročka Zimova, a do 18 godine živjela je u Pločama, otac joj je bio slovačkog podrijetla te je i ona sama izvrsno govorila slovački jezik.

– Majka je bila pravi borac, jako zgodna i brižna prema nama. Držala je sve kutove kuće i svoju obitelj kao na dlanu. Otac, iako nije bio strog kao oficir, ali nije znao pokazati ljubav – pričala je Vera.


Tužnu vijest potvrdili su i bliski prijatelji koji su otkrili kako je glumica dugo godina bila bolesna. Vijest je pogodila dramatičara i prozaika, Davora Špišića koji će joj do kraja života biti zahvalan na svemu što je napravila za njega.

– Srce mi je slomljeno jer to nije bila samo glumica nego i životni borac. Mogu samo reći da je maestralno odigrala Tamaru u mojoj predstavi. Tako borbeno i revolucionarno da ću joj zauvijek biti dužnik. Na probe nam je uvijek donosila neku hranu i bila nam kao majka – rekao je Davor.

Inače, glumica je prije 10-ak godina u posljednji trenutak saznala da boluje od štitnjače koja joj je odstranjena.

‘Zadnjeg dana autogenog treninga, potkraj svibnja, onesvijestila sam se na Trešnjevačkom placu dok sam kupovala povrće za ručak. Došla sam k sebi, i nisam željela u bolnicu. Ali kad sam se nakon mjesec dana opet onesvijestila, Hitna me odvezla u bolnicu Sestara milosrdnica. Mnogo se tada pričalo o Janici Kostelić i Blanki Vlašić i njihovim operacijama štitnjače: one su mnogo mlađe i kontrolirale su štitnjaču, a moja je pogreška što to nisam činila. Liječnik mi je, kao laiku, objasnio da me štitnjača štitila dok sam s njom bila u skladu, a kad to više nisam bila, osvetila mi se i debelo me oštetila. Doživjela sam, kako mi je rekao, plamteću upalu, a prekomjerno lučenje hormona dosegnulo je ‘plafon’, od čega se umire. I čudio se kako sam uopće disala i živjela s tako bolesnom žlijezdom’, ispričala je tada Vera Zima za Gloriju.

‘Mala s kamena’, kako su joj tepali kolege, oduvijek je željela biti prva u svemu. Zato nije čudilo kad je prije studija glume od svoje 16. godine sebe uzdržavala radeći kao kontrolorka na autobusnoj liniji Drvenik – Ploče.

Odmah nakon završetka Akademije upala je u ekipu koje se rado prisjeća. Relja Bašić i Vanja Drach iz Teatra u gostima pozvali su je da s njima radi hit predstavu Ivana Kušana ‘Čaruga’, pa se tako već kao mlada glumica našla na pozornici među velikanima glumišta.

Vera je dobitnica i nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo na području filma 2020. godine. Glumila je u brojnim predstavama, filmovima i serijama među kojima su ‘Odmori se, zaslužio si’, ‘Stipe u gostima’, ‘Luda kuća’, ‘Cimmer fraj’, ‘Tražim srodnu dušu’, ‘Korak po korak’, ‘Kiklop’, ‘Metastaze’, ‘Novinar’…

Od sestre Vere, na svom facebook profilu se oprostila i Duška Mušić, pločanska pjesnikinja i umjetnica:

7.11.2020.

“Ne stoj nad mojim grobom i ne budi tužan,

Ja nisam tamo; ja ne spavam…

Ja sam tisuću zahuktalih vjetrova

Ja sam dijamantno svjetlucanje snjegova

Ja sam suton ponad zrelog žita

Ja nježna sam jesenja kiša

kad jutrom se budiš u tišini

Ja sam hitra živost u visini

tihih ptica što u krugovima lete

Ja meka sam svijetlost zvijezde svake…

Ne stoj nad mojim grobom i ne plači

Ja nisam tamo, od smrti sam jači.”

Uredništvo portala Ploče Online izražava duboku sućut obitelji i prijateljima pokojne Vere, posebno našoj Duški.

Počivala u miru.