Kultura

NAJAVLJUJEMO Proslava Velike Gospe na Obličevcu, zaštitnice župe Pline

Plinjanska crkva Velike Gospe i nebeske zaštitnice nalazi se u istočnoj Plini, nasuprot naplatnoj postaji Karamatići na autocesti. Sagrađena oko 1700.godine na brdu Obličevcu, župna je crkva velike i prostrane župe Pline, pod čiju duhovnu skrb spadaju i gravitiraju među ostalim Peračko Blato, Stablina, Šarić Struga, Čeveljuša, Banja, Modro Oko, kao i brojni zaseoci. Do same crkve se dolazi iz više smjerova.

Iz smjera Ploča, skretanje kod Baćine na lijevo u smjeru Vrgorac i Ljubuški. Na kružnom toku kod Peračke Zavale prvi izlaz na desno koji vodi do Erakove luke, i opet skretanje desno do zaseoka Eraci i crkve Velike Gospe na Obličevcu.

Od Staševice na kružnom toku kod Peračke Zavale drugi izlaz(smjer Ljubuški i Metković) na desno koji vodi do Erakove luke i opet skretanje desno do zaseoka Eraci i crkve Velike Gospe na Obličevcu.


S Jadranske magistrale i skretanja na Šarić Struzi, kod “Vinarije Glamuzina”. Put koji usmjeruje za Vrgorac i prolazi uz plinjanske zaseoke Trklje, Karamatiće i Erake do same crkve Velike Gospe na Obličevcu.

Od Prologa prema Kobiljači, prolazi se uz Puljane do Erakove luke, i skretanja za Erake do same crkve Velike Gospe na Obličevcu.

Od Komina skreće se na Banju i put koji koji usmjeruje za Vrgorac, te prolazi uz plinjanske zaseoke Trklje, Karamatiće i Erake do same crkve Velike Gospe na Obličevcu.