Kultura

NAJAVLJUJEMO: KULTNA BOSANSKA KOMEDIJA „DRŽAVNI LOPOV“

Još jedan  kazališni hit – urnebesna komedija prema tekstu Fadila Hadžića – kultni  DRŽAVNI LOPOV gostuje u petak 22.02. 2019. u dvorani Doma kulture u Pločama s početkom u 20.00 sati.

„Državni lopov“ Fadila Hadžića koji je nastao davne 1977. godine jedna je od najizvođenijih predstava svih vremena a tekst je i danas je aktualan zbog novih „Državnih lopova“ naše svakodnevnice.


Riječ je o predstavi koju su na scenu postavili  glumci sarajevskog teatra STUDIO SCENA, a aktualna je upravo zbog događaja kojima svjedočimo. Komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov, a uz to ljubavni varalica, a drugi “državni lopov” i naravno uz to povlašten čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu čak ni osnovnu školu, a mašta o unapređenju. Kiki, ljubavni varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja, naime, on je 17. put obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru. Marko, tzv. državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio neke silne pare, medjutim revizijom odvjetnika on će vjerovatno biti brzo pušten na slobodu, jer se pronašla neka rupa u zakonu.
Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju nam sliku društva, ali bez neke pretjerane želje da se ukaže na neku problematiku jer je ovo prvenstveno predstava koja ima za cilj da publiku nasmije i opusti.

Tekst predstave prilagođen je trenutnoj situaciji u zemlji, spominje se ministarstvo, savjetnici, zloupotreba položaja, bogati i siromašni, pravosuđe, policija. Tri glumca, Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija u niz komičnih situacija nasmijat će publiku do suza…

Jedanaest godina igranja, preko 100 000 gledatelja, više od stotinu izvođenja, dokaz su da se radi o vrhunskoj komediji. Producent ove predstave je STUDIO SCENA SARAJEVO.

Ulaznice za DRŽAVNOG LOPOVA po cijeni od 60 kuna su u prodaji u pizzeriji OLIVA od 01. 02. 2019. Zbog velikog interesa možete već sada putem facebook stranice: https://www.facebook.com/hit-komedija/  ili  putem emaila: [email protected]   izvršiti rezervacije ulaznica.