Kultura

NAJAVLJUJEMO: Festival smijeha u veljači u Pločama!

Po prvi put u Pločama ove veljače održati će se festival komedije pod nazivom „SMIJ, ZAR TRIBA VIŠE REĆ..“. Organizatori festivala su Grad Ploče i Pučko otvoreno učilište Ploče u suradnji sa Osmišljavačima zabave iz Splita. Mjesto održavanja festivala Dom kulture Ploče.

Dom kulture Ploče ugostiti će tri regionalno najizvođenije  komedije koje su u protekle dvije godine imale najbolji prijem kod publike: PREKVALIFIKOVANA, DAME BIRAJU i DRŽAVNI LOPOV.

08.02.2019. PREKVALIFIKOVANA  – MAGACIN KABARE SARAJEVO


Mjesec hit komedija u Pločama otvara  se u petak 08.veljače 2019. gostovanjem regionalnog hita – kabare komedije PREKVALIFIKOVANA sarajevskog Magacin Kabarea. Riječ je o jednom od najvećih hitova današnje sarajevske scene, komediji koja je tjednima prije svake izvedbe u Sarajevu rasprodana. Nakon rasprodanih predstava u splitskoj Lori kada su samo u 3 dana ulaznice za dvije izvedbe razgrabljene, izvrsna Prekvalifikovana na radost svih ljubitelja sarajevskog humora dolazi u Ploče.

PREKVALIFIKOVANA je kabare koji prati avanture bivše šalterske službenice Rabije Šuvalić koja pet godina nakon otkaza pokušava da pronađe novi posao, ali se ispostavlja da je za svaki prekvalifikovana.   Ona je Rabija Šuvalić. Ona je dama, gospoDŽica i roDŽena Sarajka. Ona je PREKVALIFIKOVANA!

Godine rada na šalteru u pošti su okončane. Ona koja je najbolje pečatirala i ona koja je najbolje lizala markice, ostala je bez posla zbog Damira iz serije Lud, zbunjen, normalan. Međutim, njena karijera otkazom nije zaustavljena nego je tek počela. Dan kada je dobila otkaz i izašla iz pošte, bio je dan koji je Rabija označila kao svoj novi početak. Slobodna kao nikada do tada, počinje otkrivati talente koji su čučali u njoj sve vrijeme rada na šalteru. U potrazi za novim poslom Rabija se nije libila aktivizma, umjetnosti, kulture i terorizma. U proteklih pet godina probala je aplicirati na svaki posao. I za svaki je bila PREKVALIFIKOVANA.

Jedna i jedina, Rabija Šuvalić, dama gospođica i rođena Sarajka u petak 08.veljače u 20.00 sati dolazi na razgovor za posao. Ne propustite njen dolazak jer možda ste baš Vi njen novi poslodavac, klijent ili mušterija.

Autorski tim: Sanela Krsmanović, Emir Kapetanović, Dženan Medanović
Kostim: Hana Sirćo / Muzika: Haris Saračević

Ulaznice za hit komediju Prekvalifikovana moći će se kupiti u pizzeriji OLIVA u Pločama od 24.01.2019. – cijena ulaznice 60 kuna.

 

15.02.2019.) DAME BIRAJU – ALTTEATAR SARAJEVO

Nakon ogromnog uspjeha diljem regije komedija ALTEATRA Sarajevo DAME BIRAJU puni dvorane u svim gradovima Hrvatske – samo u Splitu i Zagrebu igrala je više od 20 puta gdje je rasprodana tjednima ranije a lista čekanja za nove izvedbe je do sada nezapamćena.  Ni jedna predstava do sada nije pobrala ovakvo oduševljenje mahom ženske publike ali nisu rijetki ni pripadnici jačeg spola koji uživaju u urnebesnom humoru ove komedije koji se proteže od početka do kraja.

Riječ je o uprizorenju poznatog hita “Skidajte se do kraja” koju je  izvrsna ekipa sarajevskih glumaca dovela do savršenstva uz prepoznatljiv bosanski humor koji publiku nasmijava do suza.

Predstava govori o nezaposlenim mladićima koji u životu imaju višak slobodnog vremena, a kako bi to promijenili pronalaze oglas u novinama za stripere u jednom noćnom klubu. Mladići prihvate taj izazov i počnu mukotrpno vježbati sa trenericom, do vrhunca predstave kada se publika u kazalištu pretvara u publiku noćnog kluba.
Pored neprestano napete situacije koju nam predstava donosi i smijeha do suza  u komičnim situacijama, poseban začin daju plesne točke. Vrhunac predstave je završna koreografija pred samo skidanje glumaca “do kraja“ na opće zadovoljstvo publike.  Uzavrela atmosfera kakva se ne pamti u kazališnim dvoranama prati ovu ekipu gdje god nastupa a o popularnosti ove predstave u regiji govori i činjenica da je u tri godine svoga postojanja odigrana više od 200 puta a dvorane su rasprodane i po mjesec dana ranije. Fenomen ove predstave je taj što se gleda  više puta.

Predstava čiju režiju potpisuje poznati kazališni redatelj Admir Glamočak dobila je brojne nagrade na kazališnim festivalima diljem regije.

Predstava je igrala u sportskoj dvorani Ploče prošle godine u veljači s velikim uspjehom, dva puta igrala je u GKS Metković a ovaj put samo za Pločanke  igrati će u mnogo intimnijem prostoru sa ograničenim brojem sjedećih mjesta zato požurite po svoje ulaznice koje će biti u prodaji u Pizzeriji OLIVA od 01. veljače – (cijena će zbog visokih troškova produkcije i ograničenog broja mjesta biti 80,00 kn)

 

22.02.2019.) – DRŽAVNI LOPOV – STUDIO SCENA SARAJEVO

Još jedan  kazališni hit – urnebesna komedija -kultni „Državni lopov“ Fadila Hadžića koji je nastao davne 1977. godine jedna je od najizvođenijih predstava svih vremena a tekst je i danas je aktualan zbog novih „Državnih lopova“ naše svakodnevnice.

Predstava je imala preko 150 izvođenja i vidjelo ju je 100000 gledatelja.

Riječ je o predstavi koju su  na scenu postavili  glumci sarajevskog teatra STUDIO SCENA a aktualna je upravo zbog događaja kojima svjedočimo. Komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov, a uz to ljubavni varalica, a drugi “državni lopov” i naravno uz to povlašten čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu čak ni osnovnu školu, a mašta o unapređenju. Kiki, ljubavni varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja, naime, on je 17. put obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru.  Marko,  tzv. državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio neke silne pare, međutim revizijom odvjetnika on će vjerojatno biti brzo pušten na slobodu, jer se pronašla neka rupa u zakonu.
Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju nam sliku društva, ali bez neke pretjerane želje da se ukaže na neku problematiku jer je ovo prvenstveno predstava koja ima za cilj da publiku nasmije i opusti. .
Tekst predstave prilagođen je trenutnoj situaciji u zemlji, spominje se ministarstvo, savjetnici, zloupotreba položaja, bogati i siromašni, pravosuđe, policija. Tri glumca, Nusmir Muharemović,  Irfan Kasumović i Mirza Mušija u niz komičnih situacija nasmijat će publiku do suza…

Cijena ulaznice: 60 kuna – prodaja u Pizzeriji Oliva.