Kultura

Najava predavanja dr. sc. Iva Oreškovića: “Živija san u pet mista, a nisan se maka iz kuće”

Povodom dana Grada Ploča, dana 26. svibnja 2023. u Narodnoj knjižnici Ploče, s početkom u 19.30 sati. ogranak Matice Hrvatske u Pločama poziva na predavanje njihovog člana dr. sc. Iva Oreškovića: “Živija san u pet mista, a nisan se maka iz kuće”.

 

Predavanje „Živija san u pet mista, a nisan se maka iz kuće“ nastalo je prije svega na temelju arhivističke obrade i sređivanja arhivskoga gradiva u pismohrani Grada Ploča i historiografskog znanstvenog valoriziranja spisa, fondova i zbirki, koji svjedoče o promjenama imena grada Ploča, od za sada najstarije poznatog spomena grada 6. studenoga 1387. iz vremena Dubrovačke Republike, do danas.


Davanje gradu imena Aleksandrovo u vrijeme Kraljevine SHS tj. Jugoslavije u čast kralja Aleksandra I. Karađorđevića treba promatrati kao dio nastojanja onih snaga, prije svega u Bosni i Hercegovini, koje su se borile za početak izgradnje luke Ploča – Aleksandrovo zbog svojih gospodarskih interesa. U vrijeme Drugoga svjetskog rata gradu se vraća izvorno ime Ploča, ali talijanski
fašistički ekspanzionisti (Italia Irredenta) rabe i nameću ime Porto Tolero (tal: luka za prekrcaj) što je ona u naravi i bila, i to za prijevoz sirovina iz Bosne u Italiju. Bio je to dio sustavne politike fašističke Italije koja nije pobijala hrvatstvo i slavenstvo tek običnim mjerama od zgode do zgode, već je to činila jedinstvenim planom, posežući i za mjestima na formalnom teritoriju NDH. Mjesta i sela, brda i doline, potoci i rijeke su nijeme i bespomoćne; one se neće buniti i neće zadati nikakvog posla. Davanje imena gradu Kardeljevo u čast jugoslavenskog komunističkog lidera, Slovenca Edvarda Kardelja, u dva navrata, bio je ekonomski lucidan i politički potez pločanskih komunista u svojim nastojanjima da zaštite razvoj grada od prepreka koje su pred njega postavljale druge lučke sredine, te kako bi od središnjih tijela republičkih i državnih vlasti izvukli što više sredstava za investicije u svom mladom gradu, koji se isključivo temeljem razvitka Luke Ploče – Kardeljevo, iz malog ribarskog naselja, postupno mogao razviti u sadašnje urbano središte na ušću Neretve.

Grad Ploče ili Kardeljevo je eklatantan primjer procesa industrijalizacije i urbanizacije u društveno-političkim uvjetima samoupravnog socijalizma Jugoslavije. Zaključkom Skupštine općine Kardeljevo 9. kolovoza 1990. gradu se vraća ime Ploče, plural izvornog imena Ploča.

Hrvoje Barbir Barba
predsjednik OMH u Pločama

Naslovna fotografija: dubrovniknet.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.