Kultura

More u Portini zadovoljavajuće kakvoće

portina via google earth

Upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode Dubrovačko-neretvanske izvještava kako su u petom redovnom ispitivanju uzorci mora na svim plažama odgovarali su uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje.

Naime, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije istraživanje je proveo od 13. do 21. srpnja 2015. godine. Od ukupno 113 plaža, more na 110 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće dok je na plaži Žrnovska Banja na otoku Korčuli i plaži Kobaš u općini Ston more bilo dobre kakvoće, a na plaži Portina u Pločama more bilo zadovoljavajuće kakvoće.

Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://www.izor.hr/kakvoca/ ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (npr. temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize.


Obzirom da na Gradskoj plaži u Pločama postoji zabrana kupanja od 2006. godine, te prema Uredbi ista plaža nije u Programu ispitivanja za 2015. godinu, Zavod je sukladno ugovorenim obvezama s Dubrovačko–neretvanskom županijom obavio dodatna ispitivanja kakvoće mora na navedenoj plaži 16. srpnja 2015. godine.

Tekst: dubrovniknet.hr
Ilustracija: Google Earth