Kultura

Mlade Pločanke na ET Comenius u Turskoj

U sklopu projekta Comenius, čiji je moto „Entuzijastične aktivnosti za entuzijazam u školi“, u razdoblju od 22. do 28. ožujka, održan je drugi sastanak Comenius timova iz 5 zemalja partnera u gradu Korfezu u Turskoj.

Hrvatski entuzijastični tim predvodile su učenice osmih razreda – Dora Bandur, Sara Barbir, Angela Sarah Bošnjak, Doris Karamatić, Bernarda Vrdoljak i Leonarda Vrdoljak, te učiteljice Helena Decovski (glazbena kultura), Maja Katić (engleski jezik), Adriana Kostanić Burić i Latica Škubonja (povijest).
Tema domaćina Turske su narodni plesovi te je naš tim za tu priliku pripremio prezentacije o hrvatskim narodnim nošnjama i plesovima. Također, zadatak tima je bio i pripremiti upute za plesanje jednog hrvatskog narodnog plesa za sve zemlje partnere. U suradnji s Matkom Žderićem i KUD-om Marko Markota iz Rogotina odabran je, naučen i pripremljen ples desanski šotić kojeg smo u Turskoj otplesali odjeveni u narodne nošnje. Ovim putem se zahvaljujemo KUD-u i Matku što su nam posudili nošnje te pomogli, kako u pripremi plesa, tako i u snimanju video zapisa njihovih proba i prezentacije plesa.
Domaćini, osnovna škola Mimar Sinan Ilkokulu, su pripremili iznimno bogat program u kojem su nas upoznali s bogatstvom svojih narodnih nošnji i plesova koje su nam prezentirali učenici te škole.
Također, potrudili su se da svi ponešto naučimo te su svi timovi rado zaplesali halay (tursko kolo). Prezentacija hrvatskog tima je također prošla zamijećeno jer smo jedini donijeli narodne nošnje, djevojke su, uz prezentacije o hrvatskim nošnjama i plesovima, otpjevale par tradicionalnih neretvanskih napjeva, otplesale šetnju te, zajedno s učiteljicama, desanski šotić.
Cijeli tjedan u Turskoj je bio ispunjen različitim izletima te posjetima tvornici poznatog turskog slatkiša pismaniye i lokalnim muzejima (od kojih nas je najviše dojmio bivši ratni brod-podmornica TCG Gayret). Također, bili smo primljeni u uredu gradonačelnika gdje su nas ugodno počastili čajem (simbolom turske gostoljubivosti) i darivali zanimljivim sitnicama i suvenirima.
Proveli smo i jedan dan u Istanbulu koji nas je sve začarao svojom čarolijom. U prilogu možete pročitati dojmove učenica.
Naravno, bilo je i radno tako da smo zadnja dva dana proveli dogovarajući se o daljnjim aktivnostima, planirajući detalje sljedećeg posjeta te raspravljali o zadatcima projekta koji su nas čekali nakon povratka iz Turske.
Jutro 28. ožujka proveli smo u školi, posjećujući razrede i opraštajući se s učiteljima, učenicima i svim zaposlenicima škole. Djeca su nas još jednom počastila fascinantnom izvedbom svojih plesova i zabljesnula svojim nošnjama. Također su izrazili želju da svi zajedno zaplešemo na školskom dvorištu. Rastanak je bio emotivan i bilo nam je žao što odlazimo. Domaćini su se pokazali kao izvanredno srdačni, gostoljubivi, brižni ljudi koji su se nevjerojatno potrudili da se osjećamo ugodno i prihvaćeno, što i jesmo. Možda su to naše učenice osjetile na najbolji mogući način jer su one bile smještene u obiteljima koje su osvojile svojom dragošću i ljepotom, i zauzvrat su doživjele tursku gostoljubivost u punom sjaju. Više o tome će vam ispričati same učenice na prezentaciji u Narodnoj knjižnici u Pločama u četvrtak, 10. travnja u 19 sati. (održano jučer, op.a.)

Radujemo se sljedećem Comenius sastanku u listopadu u Poljskoj!


Turska-dojmovi.pdf (30.91 KB)

 

os-vnazor-ploce.skole.hr