Kultura

MJESEC HRVATSKE KNJIGE: Bogat program Knjižnice Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića

Privodimo kraju ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige i Međunarodni mjesec školskih knjižnica (15. 10. – 15. 11. 2020.)

Kao i prethodnih godina Knjižnica Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića imala je bogat program. U suradnji s Aktivom Hrvatskoga jezika i učenicima naše Škole, prigodno i uz pridržavanje epidemioloških mjera, organizirala je spomenutu svečanost kroz niz radionica na otvorenom.

S obzirom da se ove godine slavi pedeseta godišnjica Dana planeta Zemlje, moto ovogodišnje manifestacije glasi: “Razlistaj se!”. Iz toga se rodila ideja da se sve radionice održe u prirodi. Učenici i nastavnici su se “razlistali” u idejama, a ovdje donosimo kratki opis radionica i fotografije.


1. radionica – “Stvaranje poezije na otvorenom” Učenici 3. b razreda pod vodstvom predmetne nastavnice pokušali su se kreativno izraziti, pišući lirske minijature u prirodi, a kao plod toga donosimo jednu: Papir bijeli propada, // korice vanjske, // naslov veliki odzvanja, // stranice guste, // osjećam knjigu u rukama. (učenik Teo Bogdanović)

2. radionica – “Predstavljanje najdraže hrvatske knjige” Kao vrsni govornici pokazali su se učenici 2. d razreda koji su predstavljali svoju najdražu knjigu u dvorištu naše Škole. Radionicu su osmislili nastavnici Dejana Knežić Primorac i Zoran Sršen.

3. radionica – “Čovjek i priroda – dva lista jedne grane” U skladu s temom, učenici 1. b razreda, su se kroz interpretativno čitanje pjesama Nikole Šopa i Dobriše Cesarića upoznali s dvojicom velikana hrvatske lirike koji često progovaraju o svom doživljaju svijeta upravo kroz motive iz prirode. Radionicu je vodila predmetna nastavnica Dijana Stanić

4. radionica – “S knjigom na plažu” Mjesec hrvatske knjige na svoj su način obilježili učenici 1. d razreda. Uživajući u prirodnom okruženju te čitajući odabrane ulomke omiljenih hrvatskih književnika zajedno sa svojom nastavnicom Darijom Bebić, na pločanskoj plaži. Učenici su se kroz čitanje dotakli i različitih tema, kao što su važnost knjige kroz povijest, mjesto knjige u životu suvremenih ljudi te pitanje koliko se danas uopće čita.

Priredio: Zoran Sršen