Kultura

Mario Šiljeg: Neće valjda Hrvatska mirno gledati kako dolina Neretve postaje slana pustinja?!

neretva by franka veza

Dok nadležne institucije Republike Hrvatske šute, poglavito stručne službe Ministarstva zaštite okoliša, Neretvani su sa strahom i zebnjom primili vijest iz susjedstva da se nastavlja graditi HE Dabar, koja bi dolinu Neretve mogla pretvoriti u slanu pustinju. Poljoprivrednici strahuju da će se kompletna dolina zaslaniti zbog manjka slatke vode u Neretvi koja će se umjetnim kanalima prevoditi u slijev Trebišnjice, odnosno koristit će se za proizvodnju električne energije u HE Dabar.

– Studija utjecaja na okoliš HE Dabar, koja je bila predmet tužbe pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, ima značajne manjkavosti u segmentu procjene prekograničnog utjecaja izgradnje tog energetskog objekta na RH – smatra dr. Mario Šiljeg, docent na Geotehničkom fakultetu i član saborskog Odbora za zaštitu okoliša.

– Naročito se to odnosi na hidrološke karakteristike slijeva rijeke Neretve u njezinu donjem toku, kao i na utjecaj na biološku raznolikost Hutova blata u Federaciji BiH i delte rijeke Neretve u Hrvatskoj – ističe Šiljeg, koji ne želi komentirati sudsku odluku, ali ona, prema njegovim riječima, svakako treba biti poticaj brzoj reakciji hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša da u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, a sukladno Espoo konvenciji o prekograničnom utjecaju, izvrši dodatan pritisak na vlasti Republike Srpske kako bi se manjkavosti Studije utjecaja na okoliš ispravile.


– Ovdje je riječ o životno važnom pitanju stanovnika doline Neretve s obje strane granice, koje je tradicionalno orijentirano na poljoprivrednu proizvodnju. Također, s aspekta biološke raznolikosti, Neretva je područje koje treba posebnu skrb, a to je i ustavna obveza države Hrvatske – zaključuje dr. Mario Šiljeg.

S njime se slaže i poznata neretvanska ekologinja Ana Musa, naglašavajući kako su “Gornji horizonti”, u sklopu kojih je i HE Dabar, pogubni za dolinu Neretve. Musa je posebno ogorčena nebrigom hrvatskih institucija koje o ovom pitanju uopće nisu zauzele jasan stav.

– U pitanju su energetski lobiji i interesi koji se prelamaju preko doline Neretve – rezolutna je Musa, koja se ozbiljno pribojava za budućnost rijeke Neretve i njezinih pritoka.

Tekst: Stanislav Soldo
www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Franka Veža

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.