Kultura

Manifestacija „Dani Dragutina Rucnera“ u Pločama

Dubrovačko – neretvanska županija u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ i Turističkom zajednicom DNŽ  organizirala je manifestaciju „Dani Dragutina Rucnera“ u spomen utemeljitelja Ornitološke zbirke u Metkoviću.

Stručni skup o promatranju ptica i mogućnostima turističkog razvoja u dolini Neretve prvog dana manifestacije, koji se održao u Pučkom otvorenom učilištu Pločama, otvorila je zamjenica župana Marija Vučković naglasivši još jednom važnost rada poznatog ornitologa kao i potencijal područja delte rijeke Neretve.

Nakon uvodnih pozdrava, stručni skup obuhvatio je izlaganja stručnjaka s područja ornitologije kao i predavanje o životu i djelu Dragutina Rucnera te zaštitu prirode na području delte rijeke Neretve kao i prikaz stanja aktualnih ali i prijavljenih projekata koji se provode na području DNŽ.


Predavanja su održali organizatori i suradnici navedene manifestacije – Prirodoslovni muzej Metković (Ivana Baće), Udruga BIOM (Udruga za biološka istraživanja: Krešimir Mikulić i Vedran Lucić), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanke županije (Nikolina Pozniak) i Regionalna razvoja agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA (Melanija Milić).

Kao kruna prvog dana manifestacije održan je koncert kvarteta Rucner u prepunoj crkvi „Kraljice Neba i Zemlje“ u Pločama koji je oduševio prisutne gledatelje i slušatelje.

Drugi dan manifestacije obilježila je aktivnost prebrojavanja ptica na ušću Neretve namijenjena učenicima Osnovnih škola s područja delte Neretve pod stručnim vodstvom Udruge BIOM uz prisustvo gosp. Bairiše Ilića voditelja Ornitološke postaje Metković. Na opće oduševljenje djece iz osnovnih škola s područja Neretve: „Vladimir Nazor“ (Ploče), don Mihovil Pavlinović i Stjepan Radić (Metković), Opuzen, „Ivo Dugandžić – Mišić“ (Komin), Kula Norinska, fra Ante Gnječ (Staševica), „Otrići – Dubrave“ (Otrić seoci) koja su se rado odazvala pozivu prebrojavanja ptica sa svojim nastavnicima, na još jedan način obilježila se mogućnost promoviranja novog vida turizma, tzv. „bird watching“ koji u europskim zemljama poprima sve veće razmjere.

 

dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.