Kultura

Mandarine, ugljen i referendum

Sljedećega tjedna trebala bi se održati tematska sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj će se raspravljati o namjeri gradnje termoelektrane na ugljen u Pločama.

U dolini Neretve mnogo je onih koji se žestoko protive, kako kažu, suludoj ideji koja bi doslovno uništila taj vrijedan prostor. Ni pločansko gradsko vijeće ne želi termoelektranu, no ipak će na referendumu u siječnju pitati građane da se izjasne.

Ništa neće biti crno, tvrdi od početka glavni savjetnik na projektu i nekadašnji direktor HEP-a Damir Begović. Otkad smo dio Europske unije, tvrdi on, trebamo provoditi najviše standarde zaštite okoliša.


Projekt vodi luka Ploče i njezina novoosnovana tvrtka Luka Ploče energija. U tijeku je izrada studije utjecaja na okoliš, a oni već sada tvrde – onečišćenje će biti minimalno. Sve oči sada su uperene u Dubrovačko-neretvansku županiju, jer gradnja je moguća samo ako županija izmijeni prostorni plan. Zagovornici elektrane obećavaju otvaranje novih radnih mjesta.

No brojne građanske inicijative iz neretvanskoga kraja upozoravaju – lokalni referendumi su obmana jer propadaju zbog rigorozne odredbe o izlaznosti barem 50% upisanih birača. To se dogodilo i s referendumom o golfu na Srđu, iako je velika većina Dubrovčana koji su izašli na birališta bila protiv projekta.

Na kraju se postavlja pitanje ima li smisla ulaganje silnih milijuna u navodnjavanje neretvanske doline ako će Neretvani hranu proizvoditi u sjeni termoelektrane na ugljen.

Što o toj temi kažu gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić i predsjednik Udruge građana “Škanj” Vlaho Orepić, doznajte u videoprilogu.

hrt.hr