Kultura

Mandarina osvaja EU: u rangu sira parmigiano i pjenušca champagne

Za razliku od terana i prošeka, koji se ne mogu pod tim imenima pozicionirati na tržištu Europske unije, neretvanska mandarina uskoro bi trebala ponijeti certifikate izvornosti i oznake zemljopisnog podrijetla, te postati prepoznatljiva na zahtjevnom tržištu Europske unije.
Naime, Ministarstvo poljoprivrede je Europskoj komisiji uputilo još jedan zahtjev za registraciju oznake izvornosti toga karakterističnog neretvanskog voća. Izvornost mandarine jamči krajnjem kupcu kupnju kvalitetnog proizvoda iz kontroliranog uzgoja, od sadnje, primjene agrotehničkih mjera, berbe pa do transporta, a proizvođačima donosi sigurnost prodaje i veću cijenu.

Svjetski ugled
Uz mandarine, ovom prigodom se zaštićuju i poljički soparnik te dalmatinska maraska, kao autohtoni hrvatski proizvodi.

Prema ustaljenoj proceduri, Europska komisija u roku od šest mjeseci temeljito razmatra svaki zaprimljeni zahtjev. Zatim se odluka objavljuje u Službenom listu EU-a i stupa na snagu ako nema nikakvih prigovora na odluku izvan Republike Hrvatske. Primjerice, u slučaju zaštite vina, prošeka i terana nastali su problemi s Italijom i Slovenijom, ali to se u slučaju neretvanske mandarine ne očekuje.


Ovom zaštitom neretvanska mandarina se pridružuje proizvodima poput sira parmigiano reggiano, pjenušca champagne ili voća Florida oranges, koji uživaju svjetski ugled. Diljem svijeta postoji otprilike 10.000 proizvoda sa zemljopisnom oznakom čiji se godišnji promet procjenjuje na više od 50 milijardi dolara.

Kada se oznaka registrira na razini Europske unije, to znači da je proizvod zaštićen na području cijeloga EU-a i navedena zaštita je vremenski neograničena. Na ovaj način registrirani naziv proizvoda je zaštićen od svakog izravnog ili neizravnog korištenja, te svake zlouporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda, što narušava ugled proizvoda.

Proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu, a proizvođaču povećava dohodak. Nadalje, to je i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda, tako i područja u kojem se proizvodi, ističu u resornome Ministarstvu poljoprivrede.

– S obzirom da očekujemo veće količine mandarina, cilj nam je da se kupci u europskim zemljama odluče upravo za našu mandarinu, a ne za onu iz konkurencijskih zemalja. Upravo taj certifikat izvornosti potvrđuje da mandarina proizvedena u Neretvi ima slatkoću, boju i oblik kakve nemaju iz drugih zemalja – kazao je Niko Kapović, pomoćnik direktora tvrtke “Kor Neretva” iz Opuzena.

Od certifikata izvornosti puno očekuju i neretvanski voćari, koji su prošle jeseni imali velikih problema s prodajom mandarina. Upravo je izostanak plasmana na tržištu Europske unije bio presudan za povijesno lošu prodaju, od koje se mnogi ni ove godine neće oporaviti.

Ipak, oznaka zemljopisnog podrijetla, pa zatim i izvornosti, ulijeva im nadu da će se neretvanska mandarina pozicionirati na tržištima zemalja EU-a.

– Certifikat je potvrda da je naša mandarina proizvod osobite kvalitete – kazao je Mijodrag Kiridžija iz udruge proizvođača “Mandarina”.

Šest izvornih karakteristika
A što stoji u obrazloženju zahtjeva kojim se traži certifikat izvornosti za neretvansku mandarinu. Evo po čemu se ona ističe:

1. plod neretvanske mandarine otporan je na hladnoću;
2. ranije dozrijeva u odnosu na mandarine s drugih područja uzgoja;
3. ima tanku, glatku koru koja se lako guli;
4. nema sjemenki;
5. kriške se lako odvajaju;
6. posebnost je u naglašenoj zlatnožutoj boji.

 

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.