Kultura

Luka Ploče riješila problem prašenja ugljena

Luka Ploče d.d. izvršila je nabavku i testiranje opreme i sredstva za polijevanje ugljena čime bi se spriječilo zaprašivanje ugljenom prašinom do kojeg je u prošlosti dolazilo usred izrazito vjetrovitih vremenskih prilika.

Sukladno ranijim najavama i započetim aktivnostima Luka Ploče d.d. i novi lučki Odjel za zaštitu okoliša i održivi razvoj tijekom 2014.godine izradili su prijedlog mjera i aktivnosti s ciljem podizanja svjesnosti i odgovornosti prema poslovanju i zajednici u kojoj se nalazi. Sukladno tim mjerama i ciljevima Luka Ploče d.d. izvršila je nabavu potrebnih količina proizvoda „RT5 Superskin“ proizvođača – Reynolds Soil Technology solutions, Australia, kao i specijalizirane vatrogasne cisterne posebnih tehničkih karakteristika (s ugrađenom miješalicom za ovu vrstu tekućina) kojom će se vršiti disperzija i polijevanje ugljena:

– Nabavkom ove opreme Luka Ploče d.d. napravila je veliki korak u segmentu brige za okoliš. Radi se o izrazito vrijednom, učinkovitom i novom rješenju koje se od nedavno primjenjuje u svjetskim lukama. Smatramo to dobrom poslovnom odlukom, ali i obavezom prema građanima Ploča. Društveno odgovorno poslovanje je nešto na čemu ćemo ustrajati te je ovaj primjer samo jedan u nizu kojim ćemo nastaviti biti pozitivan primjer u brizi prema zaposlenicima i sugrađanima – izjavila je Renata Mucić, direktorica Operativno-tehničkog sektora Luke Ploče


Prethodno odluci o nabavi proizvoda izvršena je analiza najsuvremenijih metoda zaštite i sprječavanja od prašenja ugljena koji se koriste širom svijeta te je tim putem odabran način trajnog rješenja prašenja s ugljena putem prskanja ugljena upravo ovim specijaliziranim proizvodom.

Primjena je testirana na terenu gdje su kompresorom (s puhalicom) simulirani ekstremni uvjeti vjetra:
Rezultati su izvrsni i nije bilo nikakvog prašenja čak ni u tim simuliranim uvjetima ekstremnog vjetra. Potrebno je napomenuti da se radi o specijaliziranoj polimerskoj emulziji koja se s vodom miješa u smjesu, potpuno neškodljivu za okoliš – zaključila je Mucić.

Izvršeno je i dodatno testiranje: simuliranje kiše, gdje se lager ugljena, koji je prethodno tretiran smjesom, potom polijevao i vodom. Smjesa RT5 kompaktno se održala te se kod zapuhivanja nakon simulirane kiše održala vanjska kora smjese na ugljenu, a što je sukladno deklaraciji proizvođača koji RT5 smjesu navodi kao vodootpornu.

Kao jednom od vodećih poslovnih subjekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, cilj i namjera su nam uvesti promjene u način poslovanja sukladno najboljim raspoloživim tehnikama koje se odnose na zaštitu okoliša. Društvo Luka Ploče želi otvorenom i transparentnom suradnjom sa svim zainteresiranim stranama pridonositi pozitivnim promjenama u gospodarstvu i društvu općenito, vodeći brigu o okolišu primjenom najviše razine dostupne tehnologije. Nastojimo kroz kontinuirano praćenje novih tehnologija osigurati održivi razvoj tvrtke.