Kultura

LNN: 22. TRAVNJA – ZELENI PLANET, ZELENA DOLINA

Green Planet

Međunarodni Dan planeta Zemlje svake godine više od milijardu stanovnika obilježava 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša, a ovogodišnja tema su “Zeleni gradovi” kako bi se mobilizirao globalni pokret i ubrzao proces rješavanja klimatske krize. U današnje vrijeme kada više od pola svjetskog stanovništva živi u gradovima, urbana populacija raste i učinci klimatskih promjena se pogoršavaju jer se gradovi razvijaju velikom brzinom. Upravo sada, kada u Pločama neki namjeravaju sagraditi ugljeno čudovište, zagađivača od 800 MW snage, čovjek bi trebao ulagati u obnovljive izvore energije, obnoviti gradove i mjesta, početi rješavati klimatsku krizu i težiti ostvarenju bolje kvalitete zraka te poticati zelenu gradnju i obnovljive izvore energije.

Iako Hrvatska nema vlastitog ugljena, a u EU se sprema post fosilno razdoblje s nužnošću smanjenja emisija CO2 koje termoelektrane na ugljen tako izdašno emitiraju, hrvatske vlasti kao da nije briga za to. Nije ih briga ni za zdravstvena istraživanja koja ukazuju na zdravstvene rizike od emisija plinova i lebdećih čestica iz termoelektrana na ugljen, povezanost sa zloćudnim i drugim bolestima, niti za troškove koje će snositi hrvatsko zdravstvo zbog liječenja posljedica takvih projekata. Ako znamo da je izgrađen plinovod za Dalmaciju koji je došao do Dugopolja, a na trasi plinovoda nema velikih potrošača plina koji bi ekonomski opravdali ovaj izuzetno skupi projekt, Vlada ne razmišlja o TE na plin u Dugopolju, već podupire investiranje za nečije privatne džepove, na ogromnu štetu Neretvana i doline Neretve. Nije li došlo vrijeme da neke hrvatske institucije počnu raditi svoj posao u ovoj do bola korumpiranoj zemlji?

Kao što smo prije dva dana svim ljudima poželjeli sretan i blagoslovljen Uskrs, na ovaj Dan planeta Zemlje želimo sretan i zdrav život u ovoj blagoslovljenoj dolini, uz poruku i Vladi i investitorima: ZAUVIJEK NE TERMOELEKTRANI U PLOČAMA I NERETVI. Nećete uništiti našu zelenu dolinu, nećete otrovati ni Neretvu ni more, ne damo vam svoje zdravlje. I opet ponavljam, kao i Čačiću što sam rekla: Vi ste samo prolazna elementarna nepogoda, a Neretva je vječna i ne damo vam je!!!


Tekst i ilustracija: Lijepa Naša Neretva blog; lijepa-nasa.bloger.index.hr