Kultura

Limena glazba Komolac poklonila koncert Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj

U samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, u petak, 6.siječnja 2023.g., na svetkovinu Bogojavljenja, održan je prigodni koncert Limene glazbe Komolac kao zahvalu za predan rad policijskim službenicima i djelatnicima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Prije početka koncerta, voditelj limene glazbe „Komolac“ Ante Pavlović uručio je domaćinu fra Ivici Pavloviću, policijskom kapelanu i gvardijanu samostana sv. Vlaha u Pridvorju prigodan poklon, odnosno košaru s proizvodima iz Rijeke dubrovačke.

Koncertni program, kojim jer ravnao prof. Damir Butigan, sastojao se od izvrsnog repertoara popularnih domaćih i stranih božićnih pjesama te nekoliko dalmatinskih balada koje aranžmanski potpisuje upravo prof. Butigan.


Kroz ovu prekrasnu glazbenu večer voditeljski nas je vodila Marija Đurović, koja je program upotpunila prigodnim mislima i tekstovima.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević koji je zahvalio na ovako prekrasnom poklonu u kojem smo uživali, uz nadu da ćemo Limenu glazbu Komolac imati prilike još slušati.

Glazba Komolac ove godine obilježava 85 godina svog osnutka, daleke 1937. godine. Djeluje i nastupa do početka Drugog svjetskog rata kada prekida s radom i ponovno počinje 1977. godine pod vodstvom pok. Nina Puljizevića.

Njen rad ponovo prekidaju ratna događanja, odnosno Domovinski rat 1991. godine kad glazba po drugi put privremeno prestaje s radom. U ratu su zapaljene prostorije KUD-a, uništen je i veći dio instrumenata i glazbenog materijala, a život su izgubila dvojica vrijednih članova Glazbe Komolac.

Velikom željom entuzijasta i članova Glazbe i uz pomoć donatora i Grada Dubrovnika, ponovno počinje s radom 1995. godine najprije u ljetnikovcu Sorkočević, a potom nakon djelomične obnove opet u prostorijama Doma kulture. Od 2007. godine Glazba ostaje bez prostora u bivšem Domu kulture i seli u privatni prostor u neposrednoj blizini gdje djeluje i danas.

Glazbu 2001. godine preuzima prof. Damir Butigan koji je i sam bio dugogodišnji član Glazbe Komolac i vodi je sve do ljeta 2018. godine kada vodstvo Glazbe preuzima prof. Toni Kursar.

Danas glazba opet nastupa pod vodstvom prof. Damira Butigana i uz veliki trud članova i vodstva želi održati tradiciju započetu daleke 1937. godine.

Foto: Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.