Kultura

Lešina uginulog dupina tjera goste s plaže, a institucije složne u jednom: To nije naš posao

uginuli dupin by slobodnadalmacija.hr

U bivšem vojnom tunelu u uvali Duba već danima trune lešina uginulog dupina. Nesnosan smrad širi se uokolo o čemu su se na društvenim mrežama oglasili lokalni kupači tražeći pomoć nadležnih institucija.

Međutim, službe i institucije se proglašavaju nenadležnim za uklanjanje lešine, koja svakim danom sve više smrdi na ovako visokim temperaturama. Dupina je sa sredine Neretvanskog kanala dovukla Pomorska policija i ostavila ga u tunelu.

Redakciji Slobodne Dalmacije javila se Darija Glavinić, koja je o ovom problemu neuspješno informirala službe od Općine Slivno do Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Zvala je sanitarnu inspekciju koja je rekla da je to u nadležnosti veterinarske inspekcije, a veterinarska prebacuje na Veterinarski fakultet. Fakultet joj je odgovorio da se nad uginulom životinjom neće raditi obdukcija, pa da je nadležna Lučka kapetanija i Pomorska policija.


– Jednom riječju, svi su nenadležni, a dupin je još tu i tjera kupače s obližnje plaže – kazala je Darija Glavinić.

– Iako se dupin nalazi na teritoriju općine Slivno, lokalna uprava nije nadležna za njegovo uklanjanje. Osim što nisu nadležni nad objektom tunela, lokalna uprava nije nadležna ni na moru, niti ima tehničku mogućnost ukloniti lešinu – kazao nam je Smiljan Mustapić, načelnik Općine Slivno.

– Da je lešina na plaži, Općina bi preko komunalnih službi tražila rješenje, a ovako o svemu treba voditi računa MORH, koji je vlasnik tunela, koji je službeno kategoriziran kao vojna luka – pojasnio nam je načelnik Mustapić.

Čini se da ni Luča kapetanija u Pločama nije nadležna za ovaj problem. Kapetan Ivo Matković nas je uputio na Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, koje bi po logici stvari trebalo zbrinuti lešinu uginulog dupina.

I Policijska uprava dubrovačko-neretvanska nije nadležna za uklanjenje lešine dupina. Od glasnogovornice Marije Gjenero doznajemo da je PU u okviru svojih nadležnosti postupila po prijavama građana te informirala institucije koje bi se dalje trebale baviti tim problemom.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: www.slobodnadalmacija.hr
www.slobodnadalmacija.hr