Kultura

KUD Ploče ugostio kolege iz Varaždina: Tri dana druženja i kulturnih događanja

Naši “kudovci” su ugostili članove KUD MAK iz Trnovca Brezovečkog u trodnevnoj posjeti čime su im uzvratili za njihovo gostoprimstvo iz prošle godine kad su im bili u posjeti.

Trnovec Brezovečki je prigradsko naselje grada Varaždina, broji oko 5000 stanovnika, a možda je najpoznatije po “makači”, kolaču od maka (iznimno ukusnom, što potvrđuje i potpisnik ovih redaka).

Kulturno umjetničko društvo MAK osnovano je 1998. godine i ove godine slavi 20 godina postojanja. Društvo broji oko 110 aktivnih članova u pet sekcija. Ovog proljeća je Društvo  održalo cjelovečernji koncert ispred Komisije Hrvatskog sabora kulture, gdje su tom prilikom dobili status ansambla.


Predsjednik Društva je Miro Koren, a voditelj Tihomir Kukulić.

Prvi dan gostovanja, 22.06. 2018. godine članovi KUD Ploče su sa svojim gostima i prijateljima iz KUD Mak, na poziv generalnog konzulata RH u Mostaru, cjelovečernjim programom uveličali proslavu Dana državnosti. Potpredsjednica pločanskog Društva, Sandra Wagner i tajnik Josip Batinović zahvalili su se novom generalnom konzulu gospodinu Marku Babiću na pozivu i uz prigodne darove iz našeg kraja zaželjeli mu uspjeh u daljnjem diplomatskom radu.

U prisustvu nazočnih diplomatskih predstavnika, svećenstva, akademika i uglednih gospodarstvenika, KUD – ovci su u suradnji sa našim glazbenicima, Mladenom Nuićem, Lucijom Kraljević, klapom LUKA, guslarom Vinkom Štrbićem izveli prigodan program kojemu su se pridružili i njihovi gosti iz Trnovca Brezovečkog sa izvedbama napjeva iz Podravine i Hrvatskog zagorja, te nizom tamburaških melodija uz glasno odobravanje nazočnih.

Generalni konzul se zahvalio predstavnicima Ploča na izvrsnoj cijelovečernjoj atmosferi i dogovorio nove susrete.

Drugog dana posjete naših gostiju iz KUD Mak, iskorišten je za razgledanje grada Ploče, a zajednički ručak je bio organiziran u restoranu Fulin gdje ih je srdačno pozdravio pionir ugostiteljstva, gospodin Ante Štrbić. Nakon ručka, gosti su se zaputili u Gradac na popodnevno kupanje, a u 21:00 sati su sa svojim domaćinima u hotelu Labineca priredili prigodan program. Pločani su uz pjesme izveli i dva kola (neretvansku poskočicu i neretvansko kolo), a Mak-ovci pjesme i plesove Hrvatskog Gradišća, Zagorja i Podravine. Večer je uveličao i guslar Vinko te mladi Mladen Nuić. Nakon upriličene zajedničke večere otišlo se u večernji izlazak i šetnju po Gradcu.

Treći dan su domaćini svoje goste odveli u Tace na Baćinska jezera gdje su gosti ostali očarani ljepotom naših jezera ali i travaricom dobrodošlice kao i vožnjom lađama. Nakon zajedničkog ručka, predsjednik KUD-a Ploče, Niko Orepić, pozdravio je goste i zahvalio se na posjeti. Tom prigodom je darivao predsjenika KUD-a Mak prigodnim darovima. Miro Koren se zahvalio na toploj dobrodošlici i gostovanju koje će im ostati u ugodnom sjećanju, također darujući svoje domaćine. Nakon ručka u ugodnoj atmosferi jezera, domaćini su se oprostili od gostiju iz Trnovca Brezovečkog.

Članovi KUD-a Ploče ovim putem zahvaljuju Turističkoj zajednici Grada Ploča, a naročito predsjednici Maji Erak, ravnateljici Srednje škole Ploče Ini Žderić, profesorici Maji Štrbić, ugostitelju Anti Štrbiću Fulinu, upravi hotela Labineca u Gradcu i Nikši Bogunoviću Taci na uspješnoj suradnji i pomoći.

J.Batinović (KUD Ploče)