Kultura

KUD PLOČE na seminaru “Korizmenih pučkih napjeva”

Članovi KUD-a “Ploče” su prošlog vikenda u Dugopolju sudjelovali na seminaru “Korizmenih pučkih napjeva” u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Po završetku seminara polaznici su u mjesnoj crkvi Sv. Mihovila pod vodstvom dr.sc. Joška Ćalete izveli korizmene pučke napjeve.

Glazbena (vokalna) tradicija južne Hrvatske zanimljivo je područje različitih etnografskih utjecaja – mjesto je to susreta Mediterana s oporim glazbenim svijetom Dinarskog, brdskog područja. Osim raznolikosti koja karakterizira svjetovnu tradicijsku vokalnu glazbu, istu karakteristiku baštini i crkveno pučko pjevanje ovog prostora. Njegova prednost temelji se na činjenici da je lokalni puk imao prilike pratiti crkvene obrede na svojem jeziku – glagoljaško pjevanje na staroslavenskoj, starohrvatskoj te u novije vrijeme i u standardno hrvatskoj jezičnoj redakciji inspiriralo je istaknute pjevače da temeljne napjeve ispjevavaju slobodno na način kako su to radili i sa svojim svjetovnim pjevanjem. Rezultat toga su brojne lokalne varijante tekstovnih i glazbenih predložaka koje i danas svjedoče o višestoljetnoj glazbenoj aktivnosti lokalnog pučanstva. Korizmeno razdoblje posebno je bogato različitim napjevima, sastavnim dijelom obreda i procesija, a predstavlja možda i najznačajniji dio ovog repertoara.


Potaknuti ovim činjenicama Hrvatski sabor kulture u suradnji s dr. sc. Joškom Ćaletom treću godinu za redom organizira Seminar na temu hrvatskog (korizmenog) tradicijskog pjevanja na kojem će polaznici imati priliku oprobati se u različitim vokalnim sastavima i tehnikama pjevanja karakterističnim prvenstveno za južno Hrvatsko područje, ali isto tako i vokalnim glazbenim stilovima ostalih hrvatskih regija.

Uz etnomuzikologa, vokalnog pedagoga i dirigenta dr. sc. Joška Ćaletu, seminar će voditi i asistent Davor Capković (muške klape Petrada, Bošket; VA Angeluš; ženske klape: Armorin, Ćakulone).