Kultura

Ksenija Prohaska oduševila pločansku publiku

Na ljetnoj pozornici Pučkog otvorenog učilišta Ploče sinoć je nastupila splitska glumica Ksenija Prohaska. Sa monolog komedijom “Persone“ pokazala je raskoš svog talenta, interpretirajući desetak različitih karaktera, od javnih osoba do ljudi iz svakodnevnog života.

Predstava “Persone” u potpunosti je autorsko djelo Ksenije Prohaske, splitske glumice koja je s jednakim uspjehom igrala u američkim i domaćim filmovima, kao i na kazališnim daskama diljem zemlje i svijeta. U sinoćnjoj predstavi ona zapravo govori o svom životu, odrastanju, ljudima koje je poznavala i one s kojima i danas živi. Sve je to donijela na pozornicu, na vrlo zabavan i duhovit način.

I doista, gotovo svi likovi koje interpretira Ksenija Prohaska jesu obični i neobični ženski likovi, najčešće iz Splita, pa splitski dijalekt i prevladava u predstavi. Nazvana monolog komedijom, ona se pri kraju sve više preobražava u stand up komediju. Zapravo, teško ju je precizno žanrovski odrediti, ali to i nije toliko važno. Važna je energija i umješnost kojom Prohaska interpretira te originalne ženske likove.


Predstava obiluje živim govorom, imitacijama, plesom, glazbom i humorom, koje i je i pločanska publika prepoznala, pa je Prohasku čak i prekidala pljeskom tijekom cijelog njenog nastupa, na kojem je neprestano i neposredno komunicirala s posjetiteljima. “Persone” Ksenije Prohaske na pločansku pozornicu dovelo je Pučko otvoreno učilište Ploče.