Kultura

Kongo – bijeda okružena zlatom i dijamantima

Prostorije War Photo Ltd galerije 19. su kolovoza obogaćene za jedan posve novi postav vezan za “rat iz sjene” kojemu se ne pridodaje posebna važnost. Riječ je o foto izložbi: ‘DR Congo: Conflict Gold’ dokumentarnog fotografa Zorana Marinovića. Autor je već više puta imao nekoliko samostalnih izložbi, objavljivajući mnoge reportaže surađivao je i s brojnim medijima. Sav taj rad u opasnim i krajnje neugodnim dijelovima svijeta nagrađen je s nekoliko uglednih priznanja.

– Boravci u Demokratskoj Republici Kongo više su zahtijevali emocionalnu nego onu fizičku izdržljivosti. Bilo je trenutaka kada bih samo odložio kameru jer nisam mogao više slikat od suza. O situaciji u Kongu se vrlo malo piše, tamo se u jednom mjesecu izgubi toliko života kao na svim ratištima u Siriji ili Gazi. Život u Kongu je izgubio svaku cijenu. Ne mogu reći da sam sretan što sam autor ovakve izložbe, tu nema satisfakcije i svijet se neće promijeniti, ali u konačnici ljudi će doći, pogledati ovo i malo razmisliti.

– Najsretniji bih bio kada bi mogao prikazati kako se otvorila nova škola u tom području ili nešto slično tome. Mi smo zapravo povezani s Kongom, materijal u mobitelima ili zlato koje nosimo najčešće dolazi iz te države. Kongo me je dosta iscrpio, on je bio moj lajtmotiv u posljednjem periodu, a za sljedeći projekt planirano je fotografiranje devet najgorih mjesta na svijetu po uzoru na devet Danteovih krugova pakla, rekao je Marinović.


Skoro da i nema pojedinca koji bar jednom nije vidio fotografiju ili snimku iz najsiromašnijih dijelova Afrike. Sve je to na ovaj ili onaj način, poznato ili viđeno, ali nažalost zaboravljeno. Fotografije Zorana Marinovića promatrača izvlače iz kolosijeka ove užurbane i frenetične suvremenosti i dovode ga do suočavanja s neprihvatljivom bezvrijednošću života. Potresno i izravno prikazuju paradoks države čiji temelji leže u zlatu, a čije društvo obitava u blatu. Pa iako se Kongo, koji još funkcionira po nekim kolonijalnim pravilima, čini tako dalekim, brutalno izrabljivanje, bezobziran odnos prema tuđoj egzistenciji i ravnodušnost u stopu prate razvoj zemalja na Zapadu. Ovo nije samo ogled na situaciju u Kongu, svaka fotografija je upozorenje za otuđenu ljudsku savjest.

Galerija War Photo Ltd slavi desetu godinu postojanja, a ova iznimno zanimljiva foto-izložba koja ostaje otvorena sve do 29. listopada pravi je način obilježavanja prvog desetljeća ovog izložbenog prostora.

ZORAN_MARINOVIC

B. Lucić

dubrovacki.hr