Kultura

Koncert suvremene duhovne glazbe ‘Krist na žalu’ održan ispred župne crkve u Pločama

Koncert suvremene duhovne glazbe “Krist na žalu” održan je 24. kolovoza u Pločama ispred župne crkve Kraljice Neba i Zemlje. “Krist na žalu“ prvi je koncert suvremene duhovne glazbe u Pločama, a održan je u organizaciji VIS-a “Krila ljubavi“ u suradnji s voditeljem orkestra i umjetničkim ravnateljem Antonijem Tkalecom, Brankom Medakom, župom i Gradom.

Ispred župne crkve Kraljice Neba i Zemlje okupilo se nekoliko stotina vjernika koji su došli iz svih dijelova neretvanskog kraja. Program je počeo meditativno – glazbeno – scenskim prikazom ulaska Krista u neretvansku lađu.

Prvi izvođači bili su bivši studenti iz Splita, Skac Split koji su pjevali: “Sva je snaga u Imenu Isus”, “Djeluj kroz mene” i “Prva ljubav te zove”. Cor Unum, budući bračni par, pjevali su pjesme “Svjetionik” i “Gospode trebam te”. Stjepo Gleđ Markos koji je bio i u ulozi Krista, izveo je pjesme “Nebo ljubavi”, “Podižeš me” i “Isus premješta planine”. Zatim je pjevao Branko Medak koji je sa sestrom Dijanom Lončarek na duhovit i veličanstven način vodio program.

Slavljenje Gospodina nastavljeno je uz pjesme “Dubine”, “Aleluja” i “Milost” koje su pjevale Anamarija i Darija Ramljak. Svoje autorske pjesme pjevao je Antonio Tkalec koji se isključivo bavi duhovnom glazbom i do sada je izdao 4 CD-a. Medak je rekao da je Tkalec poseban blagoslov za ovaj susret. Fra Marin Karačić izveo je pjesme “Promjeni me”, “Pustinja” i “Ti si mene prvi ljubio”.


“Bez duhovitosti nema duhovnosti“, rekla je sestra Dijana komentirajući vodstvo koncerta koji je oduševio preko tisuću gledatelja doline Neretve, Primorja i Hercegovine.

Na kraju dvosatnog programa u ime VIS-a “Krila Ljubavi“ nazočnima se obratila Jasminka Vrdoljak. Vrdoljak je posebno zahvalila na podršci bivšem župniku don Anti Antunoviću te novom župniku don Anti Bitunjcu koji je nastavio s potporom organizacije. Zahvalila se također Branku Medaku koji je cijelo vrijeme s njima radio i Antoniju Tkalecu koji je “osmislio i privolio izvođače da svojim Božanskim talentima pokažu obilje slavljenja Božjeg milosrđa”.

Zahvalnost je upućena i Klapi Stine, Udruzi branitelja, gradonačelniku Ploča te brojnim donatorima, sponzorima i podupirateljima. Organizatori su omogućili i Udruzi Radost iz Ploča s kojima je bila i sestra Svjetlana Rezo da provedu svoju prodajnu izložbu na štandu pored crkve.

Voditelji programa, koji je ušao u povijest Crkve, najavili su održavanje ovakvog koncerta moderne duhovne glazbe sljedeće godine u Metkoviću i Opuzenu, a potom ponovno u Pločama gdje će se ujedno slaviti i Noć pobjednika Maratona lađa koji se ovoga puta održao u isto vrijeme u Kominu čiji je gost večeri bio Zlatko Pejaković.

misija / ika