Kultura

Koncert klasične glazbe u Pučkom učilištu oduševio prisutne

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Ploče i Kulturnog društva Festival održan je još jedan u nizu visoko kulturnih događanja grada Ploča, koncert klasične glazbe u izvedbi Lane Trotovšek (violina) i Borisa Bizjaka (flauta).

Gosti koncerta bili su Nikolaj Sajko (vilolončelo) i Ivan Marinović (klavir).

Violinistica Lana Trotovšek stekla je divljenje zbog njene izražajnosti i jedinstvene muzikalnosti. Washington Post ju je opisao kao „radiant“ (zračeča), pohvalio joj čisti, profinjeni ton i besprijekornu intonaciju. Od svog debija 2012. godine s orkestrom Mariinskog kazališta kojeg je dirigirao Valery Gergiev, pojavila se Lana s jednim od najboljih svjetskih orkestara. 2014. na turneji je sa Moskovskim solistima, a odmah zatim nastupa i s Londonskim simfonijskim orkestrom. Njen raspored iz 2016. obuhvaća i nastupe s Litvanskim orkestrom, Orkestrom Teatro Verdi pod Tanom Dunom, kao i nastupe sa slovenskim, šangajskim, sarajevskim i zagrebačkim filharmonijskim orkestrima te Komornim orkestrom Philadelphie.


Od 2006. do 2011. bila je članica Greenwich klavirskog trija s violončelistom Stjepanom Hauserom i pijanisticom Yoko Misumi.

Lana Trotovšek živi u Londonu i profesorica je na Trinity Laban Konzervatoriju glazbe i plesa.
Svira na violini Pietro Antonio della Costa iz 1750. godine.

Boris Bizjak redovito nastupa kao solist i kao komorni glazbenik. Njegova nedavna izvedba sa britanskim pijanistom Simonom Laneom na 62. Ljubljanskom festivalu javno je i kritički priznata; jedan o kritičara opisuje njegov koncert kao „izvanredan, ispunjen glazbenom porukom bez presedana“.

Njegov najnoviji CD u suradnji s flautistom Markom Zupanom i pijanisticom Yoko Misumi ima svjetsku premijeru u romantičnog remek-djela Johannesa Frederika Frohlicha- Dueta u C-molu i novog aranžmana Mozartove Sonate za dva klavira u D-duru K. 448/375a.

Trenutno sa adresom u Londonu, slovenski flautist Boris Bizjak diplomirao je na „Alfred Cortot“ u Parizu, gdje je stekao „Diplome Superieur de Concertiste“ pod mentorstvom poznatih francuskih flautista Pierra Yves Artauda i Georga Alirola. Boris je također inženjer studijskog snimanja u Hedone Records i suosnivač Blackheath International Chamber Music Festivala.

Iz bogatog programa večeri izdvajamo:

A. Schnitke: Suita u starom stilu op. 80
Pastorale
Ballet
Minuet
Fugue
Pantomime

T. Boehm: Grande polonaise op. 16

H. Villa-Lobos: The Jet whistle
Allegreo non troppo
Adagio
Vivo

Bartok: Rumunjski plesovi Sz. 56
Braul
Pe Loc
Buciumeana

Handel/Halvorsen: Passacaglia (obr. B.Bizjak)

Tekst i foto: Pučko otvoreno učilište