Kultura

Koncert klasične glazbe povodom Dana grada

U nedjelju, 24. svibnja u POU Ploče održat će se koncert klasične glazbe kao poklon stanovnicima povodom Dana grada. U velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta nastupit će poznata pijanistica Ivana Marija Vidović i Tirana virtuozi-Tirana Caffe Concerto.

Poznati albanski ansambl Tirana Caffe Concerto ustanovljen je na tradiciji talijanskih elegantnih, kavanskih koncerata ili francuskih tzv. Caffe Chanson i američkih Music Hall koncerata. Nastali su prije 15-ak godina na bazi dugogodišnjeg bogatog iskustva svakog od članova ovog ansambla pojedinačno. Svirajući i zabavljajući se zajedno ovaj romantični ansambl dijeli već godinama neospornu glazbenu kvalitetu s velikom dozom elegancije kako salonske, tako i koncertne, nastupajući u elegantnim salonima, koncertnim dvoranama, snimajući i nastupajući za ugledne televizijske kuće.

Nakon nastupa s nekim od vodećih orkestara u nekoliko najprestižnijih dvorana svijeta, Ivana Marija Vidović se svrstala među najzanimljivije hrvatske pijanistice svoje generacije.


Nekolicina slovenskih i hrvatskih suvremenih skladatelja posvetilo joj je skladbe kao npr. Primož Ramovš, Gregor Pirš, Žiga Stanič, hrvatski skladatelj Pero Šiša, britanski skladatelj Peter Seabourne posvetio joj je svoj Drugi klavirski koncert, Michael Denhoff svoju skladbu “Springtime”. Nastupala je s velikim imenima iz svijeta glazbe kao što su Alberto Portugheis, Tonko Ninić, Pavel Berman, Fatos Qerimi i brojni dr.
Posebno su na stvaralaštvo I. M. Vidović utjecali susreti s imenima kao što su: Evgenij Timakin (Moskva), Alberto Portugheis (London), Eugen Indjić (Paris).

Kad riječi zakažu, glazba progovara…

POU Ploče, nedjelja, 24.svibnja, 20:00 sati