Kultura

Knjižnica Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića obilježila desetu Noć knjige

Danas obilježavamo desetu Noć knjige. Kao i prethodnih godina Knjižnica Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića obilježila je ovaj važan jubilej.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske. Ove godine se također obilježava 200. obljetnica rođenja i 140. obljetnica smrti velikog ruskog književnika, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Noć knjige 2021. obilježava se pod geslom “Ljekovita moć knjige” u posebnim okolnostima, baš kao i prošle godine.

Učenici 4. e razreda naše škole sudjelovali su u književnom kvizu u kojem su pokazali zavidno književno znanje. Kviz se sastojao od 3 dijela. U prvom dijelu učenici su trebali prepoznati portrete književnika, likove iz djela, književne oblike.


Drugi dio činile su književne pitalice s konkretnim odgovorima, a treći dio citati iz poznatih književnih djela. Između ostaloga, učenici su trebali prepoznati portret W. Shakespearea, elizabetinski sonet, stilske figure, citate iz Povratka F. Latinovicza, Combraya i drugih važnih klasika hrvatske i svjetske književnosti.

Najboljim se pokazao učenik Roko Nikolac. Kviz je osmislio knjižničar i profesor hrvatskog jezika, Zoran Sršen.