Kultura

Klapa Stina na 50. tradicionalnoj Iločkoj berbi grožđa

Početkom rujna u Iloku tradicionalno se još od 1962. godine održava kulturno – zabavna i gospodarsko – turistička manifestacija „Iločka berba grožđa“, što je u našim krajevima malo ili gotovo nimalo poznato.

Tradicionalna manifestacija iločkog kraja, Iločka berba grožđa, koja slavi, tj. obilježava početak berbe grožđa u Iločko – srijemskom vinogorju, započela je u petak s prvim događanjima, a središnji dio manifestacije održavao se tijekom prvog vikenda u rujnu, točnije od 1. do 3.rujna, s mozaičnim programima i cijelonoćnom zabavom, kada se okupi i najveći broj posjetitelja. Manifestacija se održala pod Visokim počasnim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u organizaciji Grada Iloka po jubilarni 50. put.

Ove godine u glazbenom programu, uz rame Zvonka Bogana i Petra Graše, sudjelovali su i naši sugrađani, tj. klapa „Stina“ Ploče, održavši koncert u petak 1. rujna 2017. u vremenu od 20:30 do 21:30, pred prepunim prostorom pored zidina Iločke tvrđave, donijevši u pitomi srijemski kraj, među šarena kola i tamburice, topli zvuk Dalmacije, a na oduševljenje publike te na taj način povezavši krajnji istok i krajnji jug Hrvatske. Po završetku koncerta, za gastronomsku notu potrudio se poznati ugostitelj iz Ploča, Željko Jakovljević uz malu pomoć članova klape koji je na Dunavu pripremio pravi Neretvanski brudet od jegulja, žaba i cipola! NERETVA na DUNAVU!




Sljedećeg dana, u subotu 2.rujna 2017., kalpa „Stina“ Ploče, počastila je 45-minutnim nastupom stanare i osoblje Iločkog Doma umirovljenika, razgalivši srca njihova, ali i svoja, reakcijom koju je kod njih pjesma izazvala.

Trećeg dana, u nedjelju 3. rujna 2017. u velebnoj Crkvi sv. Ivana Kapistrana, koja je sagrađena još u dalekom 14. stoljeću, u 10:00 sati, klapa „Stina“ Ploče, pjevala je svetu Misu. Među mnoštvom vjernika bile su i gradonačelnica grada Iloka, gospođa Marina Budimir, naša sugrađanka i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, gospođa Marija Vučković te osoba koja je klapu i povezala s gradonačelnicom Iloka, još jedan naš Pločanin, saborski zastupnik Vlaho Orepić. Završetak svete Mise obilježilo je dugi pljesak vjernika u znak zahvale klapi Stina.

Kako je sve izgledalo pogledajte u priloženoj foto galeriji i u 4 video zapisa:



Tekst, fotografije i video: Boženko Batinović

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.