Kultura

Klapa Luka objavila album “Jazziana Dalmatica” s posebnim gostom Matijom Dedićem

Klapa Luka iz Ploča, koja ove godine slavi velikih 35 godina uspješne karijere, objavila je album “Jazziana Dalmatica” s 12 novih obrada najvećih domaćih pop i rock hitova. Jedna od najpoznatijih dalmatinskih klapa na svoj je novi album uvrstila pjesme poput “Ella e”, “Teške boje”, “Tajna vještina”, “Ti si mi u mislima” i “Zagrli me” sljubljujući tradicionalni klapski četveroglas s jazz aranžmanima koje je raspisao voditelj klape Ivica Kaleb. Album je sniman pune tri godine u studiju Vista u Opuzenu, a na svim pjesmama na albumu, osim “Teških boja”, sudjeluje najbolji hrvatski pijanist Matija Dedić koji je svojim virtuoznim muziciranjem na klavijaturama dao dodatni jazz obol ovome izdanju.

Izvedbe pjesama “Tko sam ja da ti sudim”, “Ako voliš me”, “Ella e”, “Luce mala” i “Teške boje”, koje se nalaze na ovome albumu, nagrađene su na Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu i Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu u razdoblju od 2001. do 2012. godine.

Uz članove klape i Matiju, na albumu su svirali i Ante Jurinović (bas gitara), Miroslav Lesić (gitara), Slobodan Grujičić Bobo (bunjevi), gost sopran na pjesmi “Emina” je Nevena Ereš, album je miksao Jašar Murtezani, a glazbeni su producenti Ivica Kaleb i Josip Jurković. Prekrasno likovno oblikovanje albuma napravio je Luka Duplančić. Objavljivanje CD-a pratit će i objavljivanje knjige pjesama voditelja klape Ivice Kaleba.


Prije četiri godine klapa Luka Ploče objavila je prvi album za Croatia Records “Od popa do jazza” s 10 poznatih obrada u pop aranžmanima i s primjesama gospela. Iza sebe imaju mnoštvo osvojenih nagrada i priznanja na raznim festivalima u zemlji i inozemstvu. Na Omiškom su festivalu Pločani redoviti sudionici završnih večeri, a nagrade za prva tri mjesta podizali su čak devet puta u razdoblju od 1990. do 2010. godine. Kroz dugi niz godina klapa izvodi izvorne i novouglazbljene pjesme, obrade popularnih skladbi i surađuje s mnogim estradnim imenima.

luka-jazziana

Album “Jazziana Dalmatica” možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 49 kuna te na sljedećim linkovima:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=861905
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1172350576
Amazon: http://amazon.com/dp/B01M4RZADF/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1478185077&sr=8-6&keywords=KLAPA+LUKA+PLO%C4%8CE
Deezer: http://deezer.com/album/14461988

Tekst: Croatia Records