Kultura

Kino Mediteran: 3 dana besplatnih filmskih projekcija!

U sklopu Pločanskog ljeta 2017., a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Ploče u suradnji sa Kinom Mediteran, za vas su se pripremile prave filmske poslastice.

3 dana besplatnih filmskih projekcija!

02.08.2017., Hit film ‘S balkona’


Novi uradak Olea Giævera kojeg je publika već zavoljela zahvaljujući filmu ‘Van sebe’.
Film S balkona vodi nas na putovanje kroz godinu dana života Olea i njegove obitelji. Nakon prethodnog fiktivnog putovanja samootkrivanja u filmu Van Sebe, prikazanog na FMFS-u pretprošle godine, Ole Giæver se vraća sa slično koncipiranim, puno osobnijim pogledom u vlastiti život: spajajući brutalno iskrena priznanja s meditativnim promišljanjima i dozom humora, vodi na ekspediciju u dubine ljudskog postojanja. Svjetlost i šarm ipak prevladavaju u ovom uratku, mješavini osobnih video zapisa, fotografija i dokumentarnih snimki. Dok oblikuje promišljanja u kinematografski kolaž, Giæver nas još jednom uspijeva oduševiti svojom znatiželjom o svijetu i prikazivanju svog mjesta u istom. Film je prikazan u programu Panorama filmskog festivala u Berlinu.

 

03.08.2017., U mojim godinama još skrivam da pušim, film

Vrata tradicionalne muslimanske kupelji, hammama, otvorena su ženama svih dobi, društvenih statusa i svjetonazora, od majki i supruga, preko ljubavnica, djevica, do liberalki i radikalnih islamistica. Običan je dan u hammamu u kojem radi Fatima, daleko od pogleda muškaraca još se jednom okuplja raznolika skupina žena, svaka sa svojom jedinstvenom pričom. Nakon što se na vratima pojavi neočekivani posjetitelj, Fatimina ustaljena rutina posla ozbiljno je narušena, a jedan običan radni dan pretvara se u životno važan poduhvat. Film je dobio nagradu publike na filmskom festivalu u Solunu.

 

04.08.2017., Prevrtljiva slava, filmŠpanjolska, 1937. Lluis je vojnik koji ne vjeruje u rat u kojem se bori. Smješten na neaktivnom vojnom položaju, udaljen od dugogodišnje djevojke i maloga sina, slučajno upoznaje i ludo se zaljubljuje u Carlanu, lukavu zemljovlasnicu čija je jedina strast ona za moći. Carlana ga lagano upliće u svoju mrežu strasti, izdaje i poniženja, sa razornim posljedicama za sve upletene. Film Prevrtljiva slava je najnovije ostvarenje španjolskog redatelja Agustíja Villaronge, čiji smo film Crni kruh imali priliku vidjeti na Festivalu mediteranskog filma Split 2012. godine.


Sve projekcije prikazati će se u Domu kulture Ploče s početkom u 20.30h.
Vidimo se!