Kultura

Juri Pavloviću 40 000 KM za prvi cjelovečernji film

Prvog dana prosinca stručni žiri Fonda za kinematografiju Sarajevo, odabran po Javnom pozivu Fondacije za kinematografiju, a u sastavu Nermina Mujagić (Predsednik žirija), Lejla Hodžić, Nebojša Bosnić, Josip Blažević i Boris Lalić, odobrio je pomoć od 40 tisuća konvertibilnih maraka Juri Pavloviću za projekt film Samo zatvori oči .
Debitantski Pavlovićev cijelovečernji uradak bit će koprodukcija Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Srbije i Bosne i Hercegovine. Film prati Jasnu tijekom njene posjete majci Anki, staroj i za bolesničku postelju prikovanoj ženi koja boluje od raka. Jasnin prvobitni plan bio je zadržati se samo nekoliko dana, počistiti kuću i potpisati pravnu dokumentaciju kojom se dozvoljava Ankina hospitalizacija, ali stvari neće ići kako je to Jasna zamislila.

Pavlović producira film kroz hrvatsku kompaniju Sekvenca, u koprodukciji sa slovenskom kućom Vertigo, njemačkim Monokelom, srpskim Baš Čelikom i produkcijom Novi Film iz Bosne i Hercegovine. Proračun iznosi 886 tisuća eura, a, kako je izjavio Jure Pavlović, već je osigurano 400 tisuća eura. Projekt je dobio podršku Hrvatskog audio-vizuelnog centra kroz financijsku pomoć za razvijanje scenarija, pomoć za razvoj projekta i pomoć za proizvodnju, a tu je i financijska nagrada Branko Bauer za razvoj scenarija od strane Hrvatskog udruženja filmskih režisera.

U glavnim ulogama će se pojaviti Daria Lorenci Flatz i Neva Rosić. Ostatak glumačke podjele obuhvatit će glumce-amatere i naturščike. Snimanje, koje će trajati 50 dana, počet će 30. kolovoza i trajat će do 15. listopada, te od 2. do 13. studenog. Planirano je da film bude završen do veljače 2018., a premijera je utvrđena za svibanj te godine.


Podsjetimo, Jure Pavlović (1985) režirao je nekoliko kratkih filmova, uključujući i Piknik, za koji je 2015. dobio Nagradu za najbolji europski kratki film, više puta dosad prikazan i na festivalima diljem Europe.

Čestitamo našem Juri na još jednom velikom projektu uz želju da ovo bude samo prvi od mnogih cjelovečernjih filmova koje će režirati.

Izvor podataka o filmu: www.filmneweurope.com