Kultura

JP Park prirode Hutovo blato protiv izgradnje TE Ploče

Javno Poduzeće Park prirode Hutovo blato protivi se izgradnji TE Ploče koja je planirana da se gradi na ušću Neretve. Investitor ovoga projekta je kako prenose hrvatski mediji Luka Ploče Energija d.o.o.

Nikola Zovko, ravnatelj Javnog Poduzeća Park prirode Hutovo blato za eKapija.ba je kazao kako apelira na sve razine vlasti države BiH da se jasno i čvrsto usprotivi izgradnji termoelektrane na ušću Neretve, te da se iskoriste svi međudržavni protokoli da se zaustavi ova investicija.

Kaže, kako se razvoj Hercegovačko-neretvanske županije temelji na poljoprivredi, turizmu i održivom razvoju i te principe treba štititi svim sredstvima.


“Područje Parka prirode ‘Hutovo Blato’ nalazi se u graničnoj zoni utjecaja od 20 km rada planirane izgradnje termoelektrane u Pločama, snage od 800 MW, te po pravilima izrada studija utjecaja na okoliš spada u područja, gdje se mogu očekivati značajni utjecaji i pogoršanje statusa zaštićenoga područja. Posebice se to odnosi na utjecaj zagađenja sumpornim i dušičnim oksidima koji se vjetrovima i kišom šire u smjerovima najučestalijih vjetrova”, ističe Zovko, naglašavajući kako je ovo prekogranični problem.

Pojašnjava, kako od od svibnja do listopada uvijek puše vjetar “smorac” ili “maestral” koji topli zrak s mora dovodi dolinom Neretve sve do Počitelja, jasno je da će znatno zagađenje završavati upravo u području općine Čapljina i Parka prirode Hutovo blato. Sumporni i dušični oksidi u obliku plina ili sumporaste i dušične kiseline na zemlji vode zakiseljavanju tla, uništavanju lisne mase i ugibanju biljaka, a u vodi do njezina zakiseljavanja, snižavanja PH vrijednosti i promjeni kompletne faune i flore vode.

Protiv izgradnje TE Ploče svoje nezadovoljstvo u petak su iskazali i ostali stanovnici koji žive u blizini Neretve, Pelješčana, kao i stanovnici Korčule, Makarskog primorja. Jasni su stavovi ne žele mandarine sa okusom žive, žele da dišu, žele čist zrak i more…

ekapija.ba