Kultura

Još jedna ruža na Cocinom grobu: Premijera Pekmine pjesme na derbiju u srijedu

Denis Batinović Pekma autor je glazbe za pjesmu legendarnog Vinka Coce ‘Povist Hajduka’, koja će biti premijerno izvedena uoči sutrašnjeg derbija Hajduka i Dinama. Prenosimo tekst sa Dalmatinskog portala:

Zanimljivo je bilo iz prve ruke čuti priču te pjesme…

– U vrijeme proslave 100 godina Hajdukove škole, sjedio sam u jednom kafiću u Pločama i sjetio se da imam pjesmu posvećenu Hajduku u kojoj se nalaze likovi galerijske vrijednosti. Krenuo sam potom tražiti tu pjesmu i bilo mi je jako draga kada sam je napokon pronašao jer u njoj se spominju Hajduk, Torcida i škola Luka Kaliterna. Bilo mi je baš drago što sam je uspio iskopati – kazao nam je Batinović pa dodao:


– Nadam se da će i autoru teksta Branku Brljeviću, te aranžeru Mariju Markovini biti drago. Naime, ja njih dvojicu ne poznajem…

Tu smo ga prekinuli. pa kako je onda uopće nastala pjesma?

– Pokojni Vinko mi je jednom prilikom donio tekst i kazao da mu se jako sviđa, te da bi trebalo napraviti glazbu i doraditi ga. To sam, naravno, i učinio, a Vinko je potom otpjevao. On je tada već bio narušenog zdravlja, tehnički i produkcijski je to moglo izgledati bolje, ali odlučio sam pjesmu ostaviti baš onakvu kakvu je on snimio, bez dorada. Ljubav je na prvom mjestu čak i dok je prisutna bol, a ljubav prema Hajduku je srce dalmatinskog čovjeka. Ova pjesma je još jedna ruža na Cocinom grobu, a sve što vrijedi stvorila je ljubav i to nitko ne može promijeniti.

Batinoviću je ovo četvrta pjesma o Hajduku…

– Mislio sam da će nam ‘Ne pitaj malog s bilim šalom di će’ biti zadnja, ali, evo, sada se dogodila ‘Povist Hajduka’. Vjerujem da će klape i drugi izvođači svojim obradama doprinijeti dugom životu te pjesme.

Naš je sugovornik također autor stihova i glazbe za pjesmu ‘kada umren umotan u bilo’. Upitali smo ga da nam ispriča i o njenom nastanku…

– Dakle, ja dolazim iz Ploča, a Mijo Medak, autor skladbe ‘Bili su bili’ iz Komina, odakle je i moja majka. Moj je otac iz Krvavca i inspiriralo me što još Neretva može dati Hajduku. Grijao sam tu ideju, razmišljajući i da još jednom istaknem staru himnu jer smatram da nju još moramo držati zagrljenom. Otud i stih ‘zapivajte Bili su bili, kad se duša s tilon dili’. Pjesma je, zapravo, nastajala duže vrijeme…

Zanimalo nas je još više detalja…

– Pisao sam je na ušću Neretve, u kafiću u Pločama, na stadionu Poljud, a zadnji stih mi je sinuo dok sam se vozio autobusom kroz Bašku Vodu. Bio je to ‘More plače, ono suzu ima, mjesto glazbe, nek’ Torcida piva’. da vam kažem iskreno, bio je to period kada Hajduku nije baš išlo, ali znate i sami da su baš tada Hajdukova djeca najjača. meni su, eto, proradile emocije i tako sam završio tu pjesmu.