Kultura

Izvješće o utemeljenju i održavanju ljetne manifestacije „Pjesnici pod zvijezdama“ 

Ogranak Matice hrvatske u Pločama, u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Ploče, tijekom ljetnih mjeseci ove godine, utemeljio je manifestaciju „Pjesnici pod zvijezdama“. Manifestacija je zamišljena kao mjesto susreta i suradnje ogranaka Matice hrvatske, brojnih njenih književnika i stvaratelja, a koja bi se odvijala u ambijentu centralnog vidikovca novouređene šetnice na pločanskom brdu Mali Milosavac, u osvježenjima ljetnih večeri.


Tijekom „Pločanskog ljeta“ vrlo uspješno su održane tri ovakve večeri poezije pod zvijezdama, i to tijekom mjeseca srpnja, kolovoza i rujna 2023. godine. Ogranak Matice hrvatske u Pločama publici je predstavio rad svojih kolega iz OMH u Čitluku, OMH u Podstrani, a jedna je večer bila  posvećena i radu Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne iz Mostara.

Na prvoj srpanjskoj večeri ove manifestacije, održane u prelijepom ambijentu Malog Milosavca i pod visokim zvijezdama, publici su se predstavili književnici, članovi OMH u Čitluku: Andrija Stojić i Zdravko Nikić; na drugoj večeri održanoj u kolovozu, u Pločama su gostovale kolege iz DHK HB: Ivan Baković, Srećko Marijanović i Ivo Raguž; dok je na trećoj večeri ove manifestacije, održane u mjesecu rujnu, predsjednik OMH u Podstrani, Marijo Tomasović predstavio bogati rad ovog našeg dalmatinskog ogranka, uz šarmantno gostovanje kolega pjesnika iz Podstrane: Zorana Jurišića, Mladena Vukovića, Divne Ban Bakote i Miljenka Jukića.   

U programima svih ovih večeri poezije sudjelovali su i brojni neretvanski autori i recitatori: Nika Sršen, Duška Mušić, Ivo Orešković, Tina Kostanić, Melanija Mioč, Jelena Ćelić, Damir Šetka, Hrvoje Barbir Barba, Ana Karlović, Edita Ćelić Prskalo, Jure Jovica,  Milko Peko, Toni Krilić i Petra Šetka.

Organizatori su ustanovili i nagradu „Krijesnica večeri“ koju je Organizacijski odbor manifestacije dodjeljivao za scenski nastup lokalnih autora u ime OMH Ploče, tijekom svake večeri poezije, a dobitnici su: Ana Karlović, pjesnikinja iz Ploča, za srpanjsku večer poezije; Edita Ćelić Prskalo, pjesnikinja iz Metkovića, za kolovosku večer poezije; dok je publiku i nagradu na rujanskoj večeri poezije osvojila Tina Kostanić, recitatorica iz Ploča. Nagrada „Mala krijesnica“ dodijeljena je i učenici Petri Šetki iz Rogotina, također za izvrstan scenski nastup.

Brojnu publiku tijekom ugodnih večernjih druženja glazbeno su zabavljali Mladen Nuić, klapa Kolajna iz Komina, te članice ženske klape „Neretvanke“ iz Ploča: Mirjana Štrbić i Paola Plečaš.

Organizatori se nadaju da će manifestacija „Pjesnici pod zvijezdama“ zaživjeti kao nezaobilazno mjesto ljubitelja pisane riječi u Pločama i dolini Neretve,  da će postati tradicionalno mjesto susreta brojnih ogranaka Matice hrvatske te da će posebno stimulativno djelovati na sve neretvanske autore i izvođače. Program je sufinanciran iz Fonda za kulturu DHK, donacijom Grada Ploča i svesrdnom pomoći Pučkog otvorenog učilišta Ploče.

Hrvoje Barbir Barba, književnik

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.