Kultura

Izložba “Otok ljubavi” Ane Mušćet u Zagrebu

Ne propustite izložbu Ane Mušćet na temu Baćinskih jezera i Otoka ljubavi koja je napravljena uz podršku Turističke zajednice grada Ploča od 7. studenog do 20. studenog u Galeriji Cekao u Zagrebu.

Intervencija u javnom prostoru, izvedena na jezeru Oćuša, smještenom u sklopu Baćinskih jezera, ima za namjeru podcrtati ulogu otoka, pravog imena Mlečić, glavnog aktera ovog umjetničkog rada. Otočka davna, ali i nedavna prošlost okidač su za izvođenje rada, koji se nameće kao komentar sadašnjosti otoka, ali i šireg područja u kojem je on smješten. Mlečić, naknadno prozvani Otok ljubavi, pojavio se nakon dvaju probijanja tunela na području Baćinskih jezera, čime su ona prije više od sto godina trajno povezana s morem. Izvor novog imena otok čuva u svojoj ne tako davnoj prošlosti, kada se pod okriljem noći pretvarao u utočište za intimne susrete lokalnih parova, koji su, okruženi jezerom Oćuša, na Otoku ljubavi dočekivali jutra. Njegova tadašnja uloga tajnovitog mjesta-utočišta stubokom je promijenjena novim, sadašnjim vremenom, u kojem tijelo čovjeka sudjeluje na tržištu razmjene robe. Otok ljubavi zadržava svoj naziv, postavši atraktivnom pričom, objektom voajerskog promatranja s glavne ceste, gdje na stajalištu plijeni objektive svakog turista-prolaznika u potrazi za usputnim ljepotama, do njegove krajnje destinacije na moru.
Iz razloga što je njegov nekadašnji sadržaj prerastao u novu, osamljeničku sudbinu, Otok je sada onaj koji žudi za susretom s Drugim, kako bi se nanovo ostvario. Rad Otok ljubavi upravo donosi tu mogućnost; tretiranjem napuštenog kolorističnog „rajskog vrta“, napučenog zmijama i opasanog debelim zidom trske, ovaj se nepatvoreni raj opasava psihološkom linijom, rezerviranom za označavanje sigurnih morskih predijela, onih u kojima je zajamčena sloboda uživanja. Njegova naizgledna „mizantropija“, zaraslost i nepristupačnost upravo svjedoče o silnoj želji da se nanovo aktivira, radi čega se site specific intervencijom otok „izrezuje“ i priprema za premještanje.

Sami Otok, jednako kao morska oznaka usamljene opasnosti, osigurava si vidljivost za one koji mu se približavaju i svoju izoliranost pretvara u novu mogućnost, u nadi da će se ponovno izložiti opasnosti bliskostii stvoriti priliku da se otme, nestane i ukrade tretmanu dekorativnog predloška. Na ovaj način želi postati mjesto-odredište umjesto mjesta zločina, koje svjedoči o opustošenosti novog vremena, u kojem se prisnost javlja tržišnom kategorijom, nejasnih i najmanje stabilnih granica.


Riječima autorice

Posebna zahvala Anti Štrbiću, Branku Barbiru, Andri i Nikši Bogunoviću, Ivanu Đelmiću, Miši Glaviniću, Matiji Pajiću, Matiji Pekiću i Ispostavi za katastar nekretnina Ploče.
Otok ljubavi izveden je uz podršku Turističke zajednice grada Ploča.

Kamera: Ivan Đelmić
Montaža: Matija Pekić
Fotografija: Ivan Đelmić, Ana Mušćet

Biografija

Ana Mušćet magistrirala je na Odsjeku za kiparstvo 2016. godine, u klasi prof. Slavomira Drinkovića. 2010. magistrirala je na Odsjecima za hrvatski jezik i književnost, i ruski jezik i književnost, pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko Stipendija za izvrsnost, finalistica Essl Art Award nagrade za 2015. godinu, dobitnica Posebne rektorove nagrade te dvije Dekanove nagrade za uspješnost u radu. Jedna od autorica projekta Adventski kalendar, započet 2014. godine. Za rad Na promjenu zraka nagrađena II. Nagradom za slobodu, na VII. po redu Passion for Freedom festivalu u Londonu, od strane stručnog žirija, predvođenog američkim umjetnikom Geryjem Hillom. Radi iste nagrade Sveučilište je dodijelilo Posebno priznanje za ostvarenje od međunarodne važnosti. Istoimena izložba nagrađena je 2016. godineRektorovom nagradom za zaseban umjetnički rad, a HRT je o njoj prethodno snimio zasebnu emisiju Trikultura. Ove godine Ana Mušćet dobitnica je stipendije nizozemskog Woman Education Funda koji je stipendiju dodijelio za umjetnički rad s društvenom komponentom.

Izlagala je na više skupnih izložbi, od kojih su važnije – Večer nominiranih Essl Art Award 2015 u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu, Drava Art Biennale 2015 u Gradskom muzeju Koprivnica, VII. Passion for Freedom u Mall Galleries u Londonu, izložba hrvatskih suvremenih umjetnika Memories u Hueu, u Vijetnamu te na trenutno otvorenom Transformu 2016., u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu.