Kultura

ISTAKNUTI AKADEMSKI KIPAR I SLIKAR: U 65. godini života umro Nikola Vučković

U 65. godini života umro je Nikola Vučković (Metković, 5. siječnja 1956.) hrvatski akademski kipar, slikar, ilustrator i dizajner, prenosi metkovic-news.com

Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Splitu, a diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. u klasi prof. Alije Kučukalića. Član je HULU-a Split i ULUBIH-a.

Izradio je 11 spomenika i skulptura za javne prostore u Hrvatskoj i BiH. Autor je spomenika žrtvama Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije u Bistrini kod Slanog, te spomenika žrtvama Drugoga svjetskoga rata župe Hrasno. Autor je grba i zastave grada Metkovića. Posljednjih nekoliko godina u skulpturi i reljefu u materijalu gipsu, gazi i žici obrađuje temu Kristove muke. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbana u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji. Živi u Metkoviću i u Širokom Brijegu gdje radi kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru te gostujući profesor kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.


Nagrade i priznanja

Nagrada Opuzenskog salona (1986.)
Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH Grand-Prix Mostara (2005.)
Nagrada za skulpturu Križni put na izložbi Pasionske baštine u muzeju Mimara u Zagrebu (2005.)
Prva nagrada za rješenje spomenika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije (2005.)