Kultura

“Hrvatske planine – tako lijepo, a tako blizu”: Predavanje u Domu kulture Ploče

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u goste nam dolazi jedan od istaknutih hrvatskih planinara, poznati planinarski publicist, vodič i instruktor Alan Čaplar. Gospodin Čaplar održat će predavanje pod nazivom “Hrvatske planine – tako lijepo, a tako blizu”  4.11. u 19:00  sati u Domu kulture Ploče. Pozivamo sve ljubitelje prirode i planinarenja da nam se pridruže!

Životni put

Alan Čaplar rođen je 4. siječnja 1979. u Zagrebu. Bio je odličan učenik u svim razredima osnovne i srednje škole i sudjelovao na natjecanjima iz matematike, fizike, kemije, novinarstva i književnosti. Za vrijeme školovanja u I. gimnaziji pokrenuo je i bio urednik “Novina”, lista zabavnog karaktera. Maturalni rad napisao je na temu “Prirodne vrijednosti Velebita i njihova zaštita”, a sudirajući geofiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu svoj je interes usmjerio prema meteorologiji. Živi u Zagrebu sa suprugom Anom (rođ. Ivković), s kojom ima kćeri Lanu (rođ. 2006) i Ivanu (rođ. 2012). Profesionalno i volonterski bavio se uređivanjem i grafičkom pripremom raznih publikacija. U pripremi raznovrsnih izdanja surađivao je s brojnim tiskarama, institucijama, ustanovama i udrugama (HAZU, NSK, Matica hrvatska, Sveučilište u Zagrebu, DGU, Hrvatski Crveni križ, Institut Ivo Pilar, Hrvatski institut za povijest, UNDP, SSSH, STUH, PPDIV, JU PP ŽSG itd.). Od 2005. do 2012. radio je kao izvršni i grafički urednik časopisa Meridijani, a od 2012. do 2019. bio je zaposlen u poduzeću Urednik d.o.o. Godine 2019. izabran je za glavnog tajnika HPS-a.

Planinarenje

Ljubav prema planinama naslijedio je od roditelja planinara koji su mu nadjenuli ime koje nosi i jedan od najljepših predjela Velebita. Planinari otkad je naučio hodati. Prvi planinarski uspjesi bili su mu usponi na Bijele stijene i Klek u dobi od 5 godina. Član je planinarske udruge od 1994., kada je završio planinarsku školu HPD “Zagreb-Matica”. Od 1996. organizira i vodi izlete, godine 1997. imenovan je za tajnika Omladinske sekcije HPD “Zagreb-Matica”, a od 1998. do 2002. bio je pročelnik Omladinske sekcije i u tom razdoblju osnažio njezin rad. Bio je voditelj planinarskih škola 2000., 2001. i 2002., pročelnik informatičke komisije te kao dopredsjednik društva 2000.-2002. jedan od organizatora akcije “Planinarske domove planinarima”. Na natječaju za izbor planinarske pjesme povodom 50. obljetnice HPD “Zagreb-Matica” 1998. njegova pjesma “Pozdrav planinama” osvojila je prvu nagradu. Od 2003. član je HPD-a “Željezničar” iz Zagreba i voditelj planinarske grupe Gojzeki pri OŠ “Zapruđe”. U HPD “Željezničar” član je Upravnog odbora, Komisije za promidžbu, Komisije za planinarske obilaznice, Komisije za vodiče i Komisije za školovanje te tehnički urednik časopisa “Speleolog”.


Pisanje

Alan Čaplar hrvatskim planinarima poznat je kao planinarski pisac i urednik. Već s 12 godina napisao je roman u kojem opisuje doživljaje sa zimovanja u planini (Pohorje). Od 1994. objavljuje u “Hrvatskom planinaru”, od 1997. je član Uredničkog odbora, 1998. najaktivniji suradnik sa sedam članaka, a od 2001. glavni i odgovorni urednik, najmlađi u povijesti časopisa. Od 2001. do danas, uz pomoć brojnih suradnika i članova Uredničkog odbora, časopis je unaprijeđen u sadržajnom, kvaltitativnom i grafičkom pogledu. Osim u “Hrvatskom planinaru”, objavljuje raznovrsne članke i u časopisima “Meridijani”, “Croatia Inflight Magazine”, “Radost”, “Lički planinar”, “Bilogorski planinar”, “Bilo”, “Ekološki glasnik” i raznim drugim časopisima i javnim glasilima. Ukupno je objavio više od 500 članaka i vijesti. Za kvalitetan planinarski publicistički rad proglašen je najboljim dužnosnikom Hrvatskog planinarskog saveza u 1998. godini, a više je puta primio godišnja priznanja za doprinos planinarskoj publicistici i u drugim kategorijama (web, najuspješnija akcija i dr.). Kao autor ili koautor do 2019. godine objavio je ukupno 28 planinarskih, turističkih i geografskih knjiga.

Rad u HPS-u

Od 1999. do 2006. i od 2009. do 2019 djelova je kao pročelnik Komisije za promidžbu i izdavačku djelatnost Hrvatskog planinarskog saveza. U tom svojstvu napisao je i uredio desetke planinarskih izdanja. Godine 1997. napisao je priručnik “Osnove planinarstva” koji se koristio kao službeni priručnik za planinarske škole u Hrvatskoj. Autor je više planinarskih vodiča i priručnika, među kojima su najopsežnije i najpopularnije knjige “Planinarski vodič po Hrvatskoj” i “Planinarski udžbenik”. Osim u Hrvatskoj, neke njegove knjige objavljene su i u drugim zemljama – u Italiji, BiH i na Kosovu. S prof. dr. Željkom Poljakom priredio jepovijesnu monografiju “Hrvatsko planinarstvo u 1000 slika”, a s dr. Elvirom Kazazovićem napisao je dva sveučilišna udžbenika o planinarstvu (Univerzitet u Sarajevu, 2012. i 2017.). Izradio je, uredio i 1999. postavio prvi web Hrvatskog planinarskog saveza te je od tada urednik weba HPS-a. Vodio je projekt digitalizacije Hrvatskog planinara u kojemu je digitalizirano stotinu godišta toga časopisa. Bavi se planinarskom fotografijom i drži raznovrsna putopisna i stručna planinarska predavanja. Od 2003. do 2006. bio je član Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza. Aktivan je u Vodičkoj službi HPS-a kao član Stanice planinarskih vodiča Zagreb i vodič instruktor na planinarskim školama i tečajevima za vodiče u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2014. do 2018. bio je pročelnik Stanice planinarskih vodiča Zagreb, a 2018. zamjenik pročelnice Komisije za vodiče HPS-a i pročelnik Potkomisije za školovanje vodiča HPS-a. Bio je suradnik UNDP-a na projektu Via Dinarica te osnivač i od 2016. do 2019. predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia koja se bavi razvojem planinskog turizma. Hrvatske planine predstavio je 2017. izložbom autorskih fotografija ui Europskom parlamentu u Bruxellesu. Za doprinos hrvatskom planinarstvu primio je brončani, srebrni i zlatni znak te Plaketu HPS-a.

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.