Kultura

Harmonija disonance – Nevera: Pjesma o Neretvi na ovogodišnjoj pjesmi za pjesmu Eurovizije!

Sigurno ste već čuli za pjesmu Nevera koja će se predstaviti na ovogodišnjoj Dori kao jedna od mogućih predstavnica na ovogodišnjem Eurosongu. Ukoliko nekim čudom niste onda ćemo vas uputiti da se radi o pjesmi koja u samom refrenu ima spominjanje naše Neretve i koja u spotu ima kadrove ušća, Komina i same rijeke Neretve, a izvodi je vokalni ansambl tradicijske glazbe s pjevačicama tradicionalnih dalmatinskih napjeva, tj. gangašice iz izvornog folklornog KUD-a.

Kako je priča potencijalno zanimljiva, a sastav Harmonija disonance i ne baš poznat u našem kraju pitali smo same izvođače zašto su se odlučili za fokus na Neretvu i neretvanski kraj. Iz Harmonije disonance kažu da se Bartol Stopić, autor teksta uz Sanju Daić i Bojana Petrovića generalno orijentirao na Neretvu zbog njihove poveznice s neretvanskim područjem. Htio je odati hommage njihovim suradnjama s kazivačima s tog područja – to je zapravo hommage Neretvi i neretvanskom kraju i iz tog je nastala priča Neretve, nevere i mora.

Svakako je Neretva, kako kažu, topos koji ih prikazuj uz ono što rade. Od početka djelovanja surađuju s Vidoslavom Bagurom i Joškkom Ćaletom te su u više navrata bile u posjeti KUD-u Metković, snimale su HRT-ov dokumentarni film na rijeci. te im je rijeka Neretva posebna i draga.


Mi im želimo sreću s nastupom na Dori! Nadamo se da će cijela Europa čuti pjesmu o Neretvi!

Foto: metkovic-news.com

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.