Kultura

Građanske inicijative i udruge na zajedničkoj konferenciji za novinare

Danas su ispred županijske skupštine konferenciju za medije održali predstavnici građanske inicijative Pravo na zdrav život iz Ploča, građanske inicijative Spasimo dolinu Neretve iz Metkovića, inicijativa Srđ je naš iz Dubrovnika, Zelena akcija iz Zagreba i Eko-centar Zeleno Sunce Eko-Omblići iz Rijeke Dubrovačke. Povod konferencije za medije je svečana sjednica Dubrovačko-neretvanske županijske skupštine s ciljem da se upozori na najavljenu mogućnost izmjena županijskog prostornog plana na način da se omogući izgradnja termoelektrane na ugljen u Pločama.

Ana Musa iz inicijative Pravo na zdrav život zapitala je: “Kome treba TE na ugljen u najplodnijoj, najljepšoj i najbogatijoj dolini u Hrvatskoj, u najneposrednijoj blizini zaštićenog Ramsarskog područja, područja Nature 2000 i planiranog parka prirode Donja Neretva? I najmodernija termoelektrana na ugljen i dalje je najveći zagađivač okoliša. Nema termoelektrane na ugljen s nultom stopom zagađenja okoliša, jer filteri ne mogu zadržati najsitnije kancerogene čestice.

Nećemo dozvoliti preuranjene smrti ni oboljenja od posljedica rada TE, kao ni trovanje doline Neretve, Malostonskog zaljeva,Vrgorca, Makarskog primorja, Pelješca i Korčule i života u široj okolici Ploča. Ne možemo vjerovati ljudima koji nas iz Luke Ploče sustavno truju antracitom već punih 10 godina, a sada obećavaju zrak čišći od ovoga koji imamo danas? Želimo obnovljive izvore energije: sunčane elektrane, vjetroelektrane, hidroelektrane, elektrane na biomasu i bioplin. Dubrovačko-neretvanska županija inače se opredijelila da će svoj energetski razvoj temeljiti na obnovljivim izvorima energije, a kao najvažnije grane razvoja navedeni su turizam, marikultura i poljoprivreda. Nećemo dozvoliti da zbog 150 radnih mjesta izmijenimo150 godina budućnosti doline Neretve, zaključila je Ana Musa.


“Protivimo se izgradnji termoelektrana na ugljen jer izgaranje ugljena ozbiljno zagađuje okoliš i narušava zdravlje ljudi. Iako su moderne tehnologije puno bolje niti najmodernija tehnologija ne može u potpunosti spriječiti onečišćenja i utjecaj na zdravlje ljudi koji nastaju kao posljedica izgaranja ugljena. Kod termoelektrana radi se o zakonitosti velikih brojeva- svakodnevno izgaranje velikih količina ugljena kroz desetljeća životnog vjeka termoelektrana. Ne čudi stoga da su europski stručnjaci za respiratorne bolesti izgaranje ugljena nazvali ‘nevidljivim ubojicom’.

Sada već postoje značajni znanstveni dokazi da dugotrajna izloženost zagađenjim od sagorjevanja ugljena utječe na pluća i srce ljudi. Posljedice uključuju kronične respiratorne bolesti kao što su kronični bronhitis, emfizem i rak pluća, kao i karidiovaskularne bolesti poput infarkta, ishemije srca i aritmije. Pri tome su naročito ranjiva djeca, starije osobe i bolesne osobe.
Termoelektrane na ugljen su zbog velikih količina CO2 koji ispuštaju jedan od najznačajnijih zagađivača koji doprinose klimatskim promjenama. Klimatske promjene više nisu apstraktan pojam iz udžbenika i znanstvenih labaratorija- na žalost o njihovim posljedicama danas svjedočimo svakodnevno na vlastitoj koži. Pri tome izgradnja novih termoelektrana na ugljen pogoršava posljedice klimatskih promjena, a kroz zagađenje tla i vode smanjuje i naše sposobnosti na njihovu adaptaciju što je naročito značajno u konktekstu plodne doline Neretve. Zelena akcija podržava građanske inicijative u njihovoj borbi protiv termoelektrane na ugljen u Pločama te će pružiti svu potrebnu pravnu i drugu pomoć da se spriječi njena izgradnja”, izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Građanske inicijative protiv izgradnje termoelektrane u Pločama podržali su i Eko-centar Zeleno Sunce Eko-Omblići i građanska inicijativa Srđ je naš. Đuro Capor pritom je izjavio da se ovakvi štetni projekti ne smiju nametati suprotno volji građana te pozvao vijećnike da ukoliko ovaj projekt dođe kao točka dnevnog reda da uzmu u obzir protivljenje građana i sačuvaju obraz na način da odbace ovaj štetni projekt.

dubrovniknet team