Kultura

Ekolozi protiv TE Ploče, strahuju za Hutovo blato

Usce Neretve by jutarnji.hr

Ekolozi u dolini Neretve usprotivili su se inicijativi za izgradnju termoelektrane Ploče kod ušća Neretve. Kako kažu, izgradnja termoelektrane na ugljen bi značila zagađenje i veliku opasnost za čitav jug Hercegovine, uključujući i park prirode Hutovo blato. 
Inicijativa kompanije “Luka Ploče energija” za izgradnju termoelektrane na ugalj u Pločama uzbunila je ekolološka udruženja u dolini Neretve. Takav projekat bi ugrozio najveće vrijednosti tog kraja – zrak, turizam i poljoprivredu. Posebno bi ugrožen bio jedinstveni park prirode i rezervat ptica Hutovo blato, ističe Zdeka Jelčić, predsjednica Udruge prijatelja prirode Močvara iz Čapljine. “Park prirode bi bilo nemoguće zaštititi, a da ne govorimo o dolini Neretve, o silnim voćnjacima pored nje, o njenoj prekrasnoj delti, a koja se svako malo nečim ugrožava”, dodaje ona.

Ministarstvo turizma i okoliša Federacije nije dobilo službeni dopis o namjeri za izgradnju Termoelektrane u Pločama, no poručuju da je riječ o iznimno osjetljivom ekološkom području. Tomislav Lukić, šef ureda ministrice turizma i okoliša Federacije BiH, ističe da se u tom području nalazi važan park prirode – Hutovo Blato, te se mora voditi računa o njegovoj velikoj ekološkoj osjetljivosti. 
Iz firme Luka Ploče energija poručuju da je projekat još u fazi ispitivanja. “Trenutno radimo potrebne studije kako bismo mogli donijeti konačnu odluku da li idemo u realizaciju projekta i na koji način. Još uvijek smo u fazi ispitivanja mogućnosti izgradnje elektrane”, kaže Josip Jurčević, ravnatelj tvrtke Luka Ploče energija. 
Dok se Evropa okreće prema čistoj energiji vjetra i solarnih elektrana, ekolozi u dolini Neretve moraju strepjeti nad neprocjenjivom florom i faunom zbog planova za izgradnju termoelektrane u Pločama, koja bi mogla nanijeti nepovratnu štetu za ekosistem čitavog juga Hercegovine.

Tekst: www.indikator.ba
Foto: www.jutarnji.hr