Kultura

EKO RURAL: Održan 2. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda

EKO RURAL 2014 by metkovic-news.com

U organizaciji udruge DOBRA u Metkoviću je jučer održan drugi po redu Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda. Sajam je započeo nastupom folklornih skupina, a okupio je značajan broj izlagača iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U sklopu sajma održana je radionica za najmlađe Moja nova vještina, financirana sredstvima Nacionalne zaklade i Zaklade Kajo Dadić kroz decentralizirani model financiranja.

Tijekom cijelog trajanja sajma izmjenjivale su se folklorne skupine, održan je i okrugli stol na temu Zadružno poduzetništvo te je potpisan sporazum suradnje između predstavnika metkovskog sajma i sajma iz općine Stolac.

Na okruglom stolu Eko rural, koji se uz edukativnu radionicu Zadružno poduzetništvo – pokretač ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja ruralnih prostora, u organizaciji LAG Neretva i Modro zelene zadruge, održao u Hotelu Narona, prisutni su se upoznali s temama kao što su:


– Što je to zadruga i temeljem kojih zakona se registrira i funkcionira
Stipe Efendić, direktor razvojne agencije CERURA
– Zadružne organizacije, proizvodnja i traženje zadružnih roba
Nebojša Jerković, MODRO ZELENA ZADRUGA, predsjednik Savjeta za unapređenje zadrugarstva RH
– Poljoprivrednim proizvođačima neretvanskog kraja prezentirane su mjere sadržane u Programu ruralnog razvoja 2014 -2020., posebno one vezane za organizaciju proizvođačkih grupa
Dragomir Đević, voditelj službe za održivi razvoj ruralnih područja Ministarstva poljoprivrede

Predsjednica LAG Neretva, Tomislava Bule-Radaljac se u drugom dijelu radionice osvrnula na teme Kako stručno razvijati poslovanje OPG-a i zadruge i Kako proizvesti proizvod koji je konkurentan na tržištu i koje stručnjake i ustanove koristiti. Pored toga, temeljem prezentacije Marinka Dalmatina iz udruge Lijepa naša iz Čapljine iskazana je potreba i interes za formiranje Lokalne akcijske grupe u Zapadno-hercegovačkoj županiji i Hercegovačko-neretvanskoj županiji u BiH. Temeljem takve inicijative moglo bi se poraditi na ideji formiranja prekogranične Lokalne akcijske grupe Neretva.

Zaključak radionice bio je vezan za nastavak aktivnosti informiranja i obuke odgovornih u lokalnim samoupravama, zadrugama i OPG-ima vezano za pisanje aplikacija na natječaje, kako bi se poljoprivrednicima i gospodarstvenicima doline Neretve omogućili korištenje sredstava fondova EU za poboljšavanje i unapređenje svoga poslovanja.

Tekst i foto: www.metkovic-mews.com

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.