Kultura

Došli smo da im iz pohlepnih glava izbijemo sulude ideje!

Prosvjed by Goran Krstic

Sveneretvanski prosvjed u subotu u Pločama, okupio je djecu u pelenama i starce sa štakama, učenike, profesore, branitelje, ukupno oko 2500 ljudi koji su se došli usprotiviti gradnji termeolektrane na ugljen na ušću Neretve.


-Došli smo kako bismo spriječili zločin protiv prirode i ljudi, da im iz pohlepnih glava izbijemo te sulude ideje – rekao je Zoran Parmač iz Građanske inicijative Pravo na zdrav život iz Ploča, koja je s GI Spasimo dolinu Neretve iz Metkovića organizirala prosvjed.
Projekt nepoznatgih investitora zaposlio bi 150 ljudi, a uništio život u dolini, tvrde Nedretljani.

-Gradnja termoelektrane stajala bi milijardu i 200 tisuća eura. Zamislite što bismo s tim novcima mogli učiniti. Ali, njih ne zanimate vi, nego profit! – poručio je Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića. Pročitana je i podrška ŽO SDP-a, HDZ-a Rogotina, načelnika Gradca, Mirele Holy, kao i brojnih poznatih osoba, među kojima su Saša Antić, Nikša Kaleb…

-Izgrade li termoelektarnu, ja više neću jesti neretvanske mandarine niti piti pelješki plavac jer će u njima biti živa i teški metali – upozorio je dr. sci. Stanko Uršić, fizikalni kemičar Naglasio je kako bi HEP tu struju kupovao od stranaca, a neće biti jeftina pa država nikakv interes nema. Inicijativu za gradnju dala je Luka Ploče.

-Kažu da će zrak biti čišći nego danas, ti isti koji nisu u stanju osloboditi nas prašine rasutih tereta koju udišemo – poručila je Ana Musa i zaključila kako su spremni život dati za dolinu Neretve.

www.vecernji.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.