Kultura

Došli smo da im iz pohlepnih glava izbijemo sulude ideje!

Prosvjed by Goran Krstic

Sveneretvanski prosvjed u subotu u Pločama, okupio je djecu u pelenama i starce sa štakama, učenike, profesore, branitelje, ukupno oko 2500 ljudi koji su se došli usprotiviti gradnji termeolektrane na ugljen na ušću Neretve.

-Došli smo kako bismo spriječili zločin protiv prirode i ljudi, da im iz pohlepnih glava izbijemo te sulude ideje – rekao je Zoran Parmač iz Građanske inicijative Pravo na zdrav život iz Ploča, koja je s GI Spasimo dolinu Neretve iz Metkovića organizirala prosvjed.
Projekt nepoznatgih investitora zaposlio bi 150 ljudi, a uništio život u dolini, tvrde Nedretljani.

-Gradnja termoelektrane stajala bi milijardu i 200 tisuća eura. Zamislite što bismo s tim novcima mogli učiniti. Ali, njih ne zanimate vi, nego profit! – poručio je Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića. Pročitana je i podrška ŽO SDP-a, HDZ-a Rogotina, načelnika Gradca, Mirele Holy, kao i brojnih poznatih osoba, među kojima su Saša Antić, Nikša Kaleb…


-Izgrade li termoelektarnu, ja više neću jesti neretvanske mandarine niti piti pelješki plavac jer će u njima biti živa i teški metali – upozorio je dr. sci. Stanko Uršić, fizikalni kemičar Naglasio je kako bi HEP tu struju kupovao od stranaca, a neće biti jeftina pa država nikakv interes nema. Inicijativu za gradnju dala je Luka Ploče.

-Kažu da će zrak biti čišći nego danas, ti isti koji nisu u stanju osloboditi nas prašine rasutih tereta koju udišemo – poručila je Ana Musa i zaključila kako su spremni život dati za dolinu Neretve.

www.vecernji.hr