Kultura

Dokumentarni film GLASNIJE OD ORUŽJA u Domu kulture Ploče

GLASNIJE OD ORUŽJA, dokumentarni film
(Dom kulture Ploče, 17.11. s početkom u 20.00 sati)

U znak sjećanja na žrtvu Vukovara i domovinski rat, Pučko otvoreno učilište za Vas je pripremilo dokumentarni film o ulozi domoljubne glazbe 1990-ih i Domovinskom ratu, te o sudbinama njezinih autora i pjevača.

Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su PJESME. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost.


Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke “borbe” pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, impulzivnu reakciju glazbenika.Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera. Nacionalna radiotelevizija (HRT) postaje njihov najmoćniji pokrovitelj. Naručuje nove domoljubne pjesme, emitira postojeće, organizira i financira brojne festivale domoljubne glazbe i dobrotvorne koncerte te omogućava snimanje mnogih domoljubnih spotova. Samo u prvih par najžešćih mjeseci rata nastaje nekoliko stotina novih pjesama. Njihov konačan broj nitko ne zna. No mnoge pjesme taj rat nisu “preživjele”, a do dan-danas priča o njima nije ni zaključena ni ispričana.

U filmu sudjeluju: Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

Vidimo se u Domu kulture Ploče!
Cijena ulaznice je 20 kn.