Kultura

DOKUMENTARNA IZLOŽBA „OD JEZERA DO POLJA“ OTVORENA U PLOČAMA

Nakon Vrgorca i Staševice, dokumentarna izložba povijesnih fotografija „Od jezera do polja“ autora Branka Radonića, večeras je otvorena i u Pločama. U prekrasnom prostoru Narodne knjižnice pločanskoj publici je predstavljen katalog i izložba koji tematiziraju projekt probijanja odvodnog tunela Krotuša od 1936. do 1938. godine kojim je Vrgorsko jezero postalo polje.

Ravnatelj knjižnice prof. Jurica Karamatić pozdravio je okupljene i zahvalio Društvu prijatelja vrgorske starine na postavljanju izložbe u Pločama. Autor izložbe i predsjednik Društva Branko Radonić govorio je o projektu probijanja tunela te zalaganju fra Ante Gnječa i lokalnog stanovništva u njegovoj realizaciji. Nakon otvaranja izložbe predstavnici Društva imali su prilike razgovarati s Pločanima kojima su preci radili na izgradnji tunela. Tako se saznalo još zanimljivih podataka o tunelu koji je ušao u povijest vrgorskog-pločanskog prostora kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u njegovoj povijesti. Večeras nam je bilo jako lijepo i drago nam je što se polako uspostavlja kulturna suradnja Vrgorca i Ploča, dvaju susjednih i prijateljskih gradova koje vežu povijest te obiteljske i prijateljske veze.

Izložba će se u Narodnoj knjižnici Ploče moći pogledati sve do 19. prosinca i to kroz radno vrijeme ustanove. Pozivamo građane Ploča da dođu, razgledaju izložbu, uzmu katalog i upišu se u knjigu dojmova.