Kultura

Djelujmo zajedno jer će nas raseliti!!!

Udruga Skanj

Predsjednik Udruge građana Škanj, gosp. Vlaho Orepić na web stranici Udruge se obraća javnosti, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani sugrađani,

Nakon uistinu puno upita je li protiv mene podnesena nekakva tužba osjećam potrebu javno odgovoriti. Točno je da je od strane gospodina I.P. protiv mene podnesena privatna kaznena tužba. U cilju izbjegavanja bilo kakvih komentara dok traje postupak dajem u cijelosti na javni uvid i promišljanje spomenutu kaznenu tužbu (link ispod teksta).


Vjerujem da vam je dosta kojekakvih priča, ogovaranja, prigovaranja onih koji misle da su u pravu protiv onih koji to nisu kad je riječ o ideji termoelektrane na ugljen u našem gradu. Vjerujem da se osjećate čak i umorno od tuđih očekivanja da se svrstate na ovu ili onu ili još neku treću stranu. Vjerujem, iako ste se i upustili čitati ovaj tekst, da bi najrađe pobjegli od svega i vratili se kad se sve završi, ako bi se uopće i vratili?!

Ipak oprostite što Vas dekomodiram s još jednim buntovnim tekstom, ali moram jer jednostavno ne mogu naći dovoljno jake riječi da opišem značaj trenutka u kojem se nalazi naš Grad.

Naši gradski vjećnici održati će tematsku sjednicu 02.10.2014. godine na kojoj će jasno reći želimo li budućnost naših Ploča vezati uz termoelektranu na ugljen ili ne. Naši gradski vijećnici će 02.10.2014. godine jasno reći čije interese zastupaju. Naši gradski vijećnici će 02.10.2014. godine će poslati jasnu poruku Županijskim vijećnicima naše Županije hoće li u Županijskom prostornom planu predvidjeti ili ne termoelektranu u Pločama.

Poštovani sugrađani, 26.09.2014. godine održava se redovita sjednica Skupštine DNŽ na kojoj će se nastojati dopunom dnevnog reda raspravljati o za nas prevažnoj temi o TE. Ukoliko poštovani vjećnici Skupštine DNŽ ne dopuste tu raspravu nadamo se da će predvidjeti i održati tematsku sjednicu, kao što je to i Grad učinio. Za Županijske vijećnike posao bi trebao biti „lakši“ jer eventualna tematska sjednica Skupštine DNŽ bi se održala nakon tematske sjednice našega GV i dovoljno je da slijede odluku gradskog vijeća grada Ploča.

Dragi sugrađani nedopustimo ničije politikanstvo kad je riječ o ovoj za sve nas životnoj temi. Učinimo samoinicijativno svi sve da se donesu ispravne odluke, da se za sva vremena riješimo ove prijetnje u formi termoelektrane koja se nadvila nad svima nama pa bili mi lijevi ili desni ili srednji…

Nedopustimo da nas dijele na te lijeve, desne, ovake onakve itd. Političko biće Ploča je ionako duboko podijeljeno i kao takvo vrijednosno oslabljeno i  dezorijentirano, što ga čini nesamostalnim i neotpornim. Svjetonazorska različitost je od strane političkih elita toliko zloupotrijebljena da je u dijelu stanovništva mutirala u ideološku isključivost, pa čak i mržnju, zbog koje danas većinski dio poštenog, časnog, samoostvarenog i intelektualnog stanovništva ne participira u političkom biću Ploča. U konačnici imamo situaciju u kojoj egzistira nikad veći sraz politike i struke, politike i sposobnosti, politike i humanosti, politike i čovjekoljublja, politike i domoljublja, politike i istinoljublja, …politike i od Boga i čovjeka prihvatljivih vrijednosti.

Nikoga i ni po kakvu cijenu se ne smijemo bojati ni ustručavati jer na naše odluke i postupke koje donesemo ovih dana naša djeca će biti ponosna ili će nas se stidjeti.

U Pločama, 24. rujna 2014. g
Vlaho Orepić

Preslik tužbe u PDF formatu preuzmite ovdje

Tekst: www.skanj.com